TSMC bouwt chipfabriek in Duitsland voor 10 miljard euro
Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe chipfabriek bij de Duitse stad Dresden. Het bedrijf werkt daarbij samen met de Duitse bedrijven Robert Bosch en Infineon en de van oorsprong Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors.
De partijen hebben een samenwerkingsverband opgezet voor de bouw van de fabriek die tegen het einde van 2027 moet gaan beginnen met het produceren van computerchips. Met het project is een investeringsbedrag gemoeid van meer dan 10 miljard euro, wat voor een groot deel bestaat uit subsidies van de Duitse overheid en de Europese Unie.
De fabriek komt te staan onder leiding van TSMC, dat een belangrijke klant is van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. In het samenwerkingsverband krijgen de Taiwanezen een belang van 70 procent. Robert Bosch, Infineon en NXP krijgen ieder 10 procent van de joint venture. Infineon heeft in Dresden al een eigen grote chipfabriek.
Minder afhankelijk van Azië
De nieuwe chipfabriek moet Europa helpen om minder afhankelijk te worden van chipleveringen uit Azië. De halfgeleiders uit de TSMC-vestiging bij Dresden gaan onder meer naar de auto-industrie.
De bouw van de fabriek zou in de tweede helft van volgend jaar moeten beginnen. De locatie moet werk gaan bieden aan ongeveer 2000 mensen. "Deze investering in Dresden toont de betrokkenheid van TSMC om onze klanten te voorzien in hun strategische capaciteits- en technologische behoeften, en we zijn verheugd over deze kans om onze langdurige samenwerking met Bosch, Infineon en NXP te verdiepen", aldus topman C.C. Wei van het bedrijf.
De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck verwelkomde het nieuws. Hij stelde dat met TSMC een nieuwe grote speler in de chipsector naar Duitsland komt.
Het Amerikaanse chipconcern Intel is ook bezig met investeringen in Europa om de productiecapaciteit te vergroten. Intel wil bij de Duitse stad Maagdenburg en in het Poolse Wroclaw nieuwe fabrieken bouwen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee