ANWB waarschuwt voor indiscrete auto's
Heel veel gegevens vastgelegd
Maar 'connected' auto's bieden ook kansen op schending van de privacy door gegevens vast te leggen en grotendeels automatisch aan de fabrikant door te sturen die de eigenaar niet uit vrije wil zou afstaan, blijkt uit onderzoek van de ANWB in samenwerking met de Féderation Internationale de l'Automobile. Het gaat dan onder meer om:
- de gereden routes en bestemmingen
- de laatste 100 parkeerplaatsen
- contactgegevens uit het adressenbestand, als je mobiele telefoon is verbonden met de auto
Ook gegevens over het rijgedrag worden verzameld, zoals de rijsnelheid, het remgedrag en of de gordel gebruikt wordt. Deze gegevens worden voor een groot deel automatisch doorgestuurd naar de autofabrikant zonder dat de autobezitter daar enige grip op heeft. De fabrikant kan die gegevens in principe verkopen of doorgeven aan derden, zoals verzekeraars, en dat kan leiden tot onverwachte en ongewenste situaties. De datastroom naar de fabrikant vergroot volgens de ANWB ook nog eens het risico op hacken, wat autodiefstal en verstoring van veiligheidsfuncties in de hand werkt.
Regelgeving nodig
De ANWB bepleit samen met Europese zusterorganisaties regelgeving om de automobilist en zijn privacy te beschermen. Die zijn namelijk niet gediend van deze inbreuk op hun privacy, constateert het onderzoek. 84 procent is beducht voor hacking, 88 procent heeft zorgen over commercieel gebruik van 'zijn' data en 94 procent wil wettelijke bescherming op dit vlak. Om ervoor te zorgen dat deze regelgeving er komt, gaan de gezamenlijke clubs deze problematiek onder de aandacht brengen van de consument, politiek en fabrikanten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee