Autonomy-klokkenluider was afperser, aldus ex-CEO
HPE (Hewlett-Packard Enterprise) is het afgesplitste deel van HP dat de ballast heeft meegekregen van de Autonomy-overname. Die HP-koop ter waarde van 11 miljard dollar in 2011 bleek naderhand grotendeels gebaseerd op gebakken lucht. De Amerikaanse ICT-leverancier heeft vervolgens 8,8 miljard dollar moeten afschrijven op de overname van de Britse firma. Inkomsten en deals van Autonomy bleken zwaar overtrokken te zijn.
Projectie en reflectie?
Diverse rechtszaken zijn het gevolg geweest, in zowel Groot-Brittannië als in de Verenigde Staten. Voormalig Autonomy-CEO Lynch is daarbij ook in het vizier. Hij claimt nu dat financieel topman Brent Hogenson, die in 2010 een intern boekhoudschandaal onder zijn aandacht heeft gebracht, een afpersingspoging heeft gedaan. Hogenson zou Automony hebben willen afpersen én zou ook nog eens zelf fraude hebben gepleegd, beweert Lynch.
De ex-CEO vertelt nu in de rechtbank dat de klokkenluider/afperser op eigen houtje een half miljoen dollar heeft overgeboekt naar obscure organisaties, meldt The Register. Hogenson is de klokkenluider die na interne melding van de boekhoudfraude naar auditbedrijf Deloitte is gegaan met zijn melding. Dat is gedaan een jaar vóór de miljardenovername door HP. Daarna is de financiële topman volgens HPE's advocaat eruit gewerkt door Lynch, maar volgens die ex-CEO is Hogenson dus een afperser en fraudeur.
Geen bewijs gevonden
De voormalige Autonomy-topman beweert hierbij ook dat Hogenson zijn computers heeft gewist tijdens onderzoek naar zijn werkgedragingen. Detectivebureau Kroll (niet te verwarren met dataherstelbedrijf Kroll Ontrack) is ingehuurd door Autonomy, maar heeft geen bewijs gevonden voor de beschuldigingen die ex-CEO Lynch nu uit in de rechtbank. Ook een tweede onderzoeksfirma heeft geen bewijs gevonden voor financiële fraude door de klokkenluider.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee