Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric begraaft strijdbijl in 'privékwestie Sanderink'

IT-dienstverlener Centric van miljonair Gerard Sanderink heeft een schikking getroffen met zijn voormalige levens- en zakenpartner. Het bedrijf maakt daarmee een einde aan een slepende vete die de topondernemer ook uitvocht via zijn ondernemingen, waaronder naast Centric ook bouwgigant Strukton en zonnepanelenbedrijf DSS. Sanderink is losgewrikt bij zijn IT-bedrijf, maar vervult nog rollen bij die andere firma's.
Er is er hier maar één de baas
© uitgeverij business contact
uitgeverij business contact

Huidig CEO Peter Wakkie, die door de Ondernemingskamer is aangesteld, deelt in een korte verklaring mee dat er een regeling is bereikt met Van Egten. Hij geeft daarbij niet aan wat er precies is opgenomen in de schikking, maar verzekert medewerkers en klanten wel dat "de inmiddels ontstane onrust voor lange termijn geborgd is". De hele affaire Sanderink, waarin Centric is meegesleept, heeft het bedrijf al meerdere managementleeglopen, een werknemersexodus, klantenverlies, reputatieschade en meermaals Kamervragen opgeleverd. Centric is een belangrijke dienstverlener voor Nederlandse overheden.

Geclaimd financieel expert Van Rijbroek

De jarenlange ruzie tussen de Twentse topondernemer en zijn voormalige partner Brigitte van Egten draait om beschuldigingen van fraude, die zou zijn gepleegd bij DSS (Dutch Solar Systems). Sanderink uitte plots beschuldigingen, nadat zelfverklaard cybersecurity-expert en geclaimd financieel expert Rian van Rijbroek in zijn leven was gekomen.

Vervolgens claimde de vermogende ondernemer bewijs te hebben voor de vermeende fraude - en meer misstanden. Maar in meerdere rechtszaken die hij heeft aangespannen, heeft hij telkens het onderspit moeten delven. In opdracht van Sanderink opgestelde onderzoeksrapporten - door een transportbedrijf in Rotterdam en door zijn advocaat - zijn ook afgewezen. Daarin aangevoerde informatie heeft niet de status van bewijs weten te behalen.

Privékwestie werd Centric-zaak

De zaken van Sanderink hebben tot tegenaanklachten van Van Egten geleid, waarbij de verliezende Centric-eigenaar maatregelen kreeg opgelegd met dwangsommen daarop. Dit betrof onder meer een verbod op het uiten van zijn niet-onderbouwde beschuldigingen en het verspreiden van de rapporten met vermeend bewijs daarvoor. Sanderink heeft zich daar niet goed aan gehouden en heeft dus een flinke opeenstapeling van dwangsommen verbeurd.

Het eervorige management van Centric verklaarde in januari vorig jaar dat het hier gaat om een privékwestie van de eigenaar, die ook enige tijd de rol van topbestuurder heeft vervuld. In april kwam echter aan het licht dat Centric een claim en beslaglegging bij Van Egten had gelegd, voor plots geclaimd omzetverlies dat is geweten aan die voormalige levens- en zakenpartner van de eigenaar. Begin 202 heeft Centric ook al ineens omzetverlies opgevoerd, wat door de toenmalige eigen accountant is tegengesproken, waarna het IT-bedrijf die verklaring heeft ingetrokken.

Plots geclaimd omzetverlies

De begin 2022 neergelegde claim bedroeg precies het bedrag waar de optelsom aan dwangsommen voor Sanderink op uit is gekomen. Tot het moment van die claim door Centric, samen met Sanderinks bedrijven DSS en Strukton, was er door het IT-bedrijf geen gewag gemaakt van dit verlies en ook niet van de plots opgevoerde oorzaak. Er was wel sprake van enig verlies, maar dat werd geweten aan marktomstandigheden.

De rechter heeft deze claim en beslaglegging van Sanderinks Centric toen afgewezen. Het IT-bedrijf had misbruik van het recht gemaakt, luidde het harde oordeel. Vervolgens is het toenmalige management opgestapt, is Sanderink teruggekeerd als topbestuurder, rommelde het verder aan de top en is het Openbaar Ministerie vanwege de aanhoudende misstanden naar de Ondernemingskamer gestapt.

Die speciale rechtbank voor bedrijfszaken heeft Sanderink eind vorig jaar losgewrikt van Centric en de ervaren crisismanager Peter Wakkie aangesteld als tijdelijke CEO. Daarna heeft de Ondernemingskamer een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken bij Centric. Dat onderzoek loopt nu. Tijdens de zittingen bij deze rechtbank heeft Sanderink eerdere uitlatingen herhaald dat zijn ex invloed en banden heeft met de media en ook met rechters.

Smart blockchain

AG Connect heeft Sanderink - en ook Van Rijbroek - gevraagd om een reactie. Dat is gedaan onder meer via zijn mailadres bij Strukton waar vanuit eerder is gecommuniceerd met AG Connect en anderen. Die mails betroffen de beschuldigingen aan het adres van Van Egten, maar ook een aan Justitie gedaan aanbod van een blockchainoplossing voor ICT-securityproblemen. Sanderinks partner Van Rijbroek (sinds kort zijn vrouw) promoot sinds 2018 het geclaimde fenomeen van 'smart blockchain' als oplossing voor allerhande ICT-securitydreigingen en cybercrime.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in