Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric wil 80 miljoen terug van Sanderink, die nu roept over Russisch complot

De verwikkelingen rond IT-dienstverlener Centric en eigenaar Gerard Sanderink, die door de rechter opzij is gezet, zijn nog niet voorbij. Het Nederlandse IT-bedrijf zou nu een lening van 80 miljoen dollar terugeisen van de holding bv Sanderink Investments, waarop Sanderink terugslaat met een dreigclaim van 2 miljard dollar. In een mail aan Kamerleden beschuldigt de miljonair het huidig Centric-management ervan in een Russisch complot te zitten.
Centric-topman sSanderink
© Centric
Centric

De eis van terugbetaling van 80 miljoen die in coronatijd is geleend door Sanderinks Centric, toen hij daar nog bestuursfuncties vervulde, is gemeld door De Telegraaf. Die krant schrijft ook dat Sanderink zelf vindt dat hij is misleid door zijn commissarissen, bestuurders en adviseurs. Dit wantrouwen richting Centric-bestuurders betreft ook huidige topmanagers, die deels door bedrijvenrechtbank de Ondernemingskamer zijn aangesteld, nadat Sanderink is losgewrikt van zijn IT-bedrijf.

Invloed op Nederland

Zo wordt topbestuurder Peter Wakkie nu door Sanderink ervan beschuldigd nauwe banden te hebben met de Russische maffia en met Russische oligarchen. Daarlangs zou een heimelijk plan worden uitgevoerd om Sanderinks bedrijven in handen te krijgen en zo Nederland te kunnen verstoren. Naast IT-dienstverlener Centric, die belangrijke rollen vervult voor vooral gemeentelijke overheden, bezit de miljonair ook bouwbedrijf Strukton, ingenieursbureau Antea Group en bouwgroep Oranjewoud.

Sanderinks mail aan leden van de Tweede Kamer is in handen gekomen van het Algemeen Dagblad. Daaruit blijkt dat Sanderink er nu van overtuigd is dat de Russen uit zijn op zijn bedrijven, om daarlangs de infrastructuur in Nederland in handen te krijgen. In de warrige mail, zoals het AD het noemt, maakt de afzender gewag van ‘reiderstvo’ wat "een nieuwe en geavanceerde vorm van georganiseerde misdaad" zou zijn. Dat Russische woord is afgeleid van het Engelse 'corporate raiding' en betreft het op illegale of oneigenlijke wijze afpakken van bedrijven door de overheid. Het Rusland van president Vladimir Putin heeft een historie op dit gebied.

De eigenaar van Centric, Strukton, Antea en Oranjewoud zou de methode en werkwijze om controle te krijgen over (zijn) bedrijven herkennen. Daarbij worden volgens zijn mail gerechtelijke bevelen, processen, faillissementen en raden van bestuur ingezet, met manipulatie en verdraaiing van de wet. Zijn verlies van bestuursposities en zeggenschap bij zijn bedrijven lijkt hij dan ook hieraan te wijten.

Rian van Rijbroek

In de mail worden Kamerleden opgeroepen om snel in te grijpen. Anders, zo stelt de mail afkomstig van Sanderink, zal hij zijn bedrijven moeten verkopen, om te voorkomen dat ze in handen van de Russische maffia komen. Sinds hij door de Ondernemingskamer opzij is gezet, op verzoek van het Openbaar Ministerie, heeft de miljonair echter ook geen zeggenschap meer over zijn aandelen. Daar is een bewindvoerder voor aangesteld. Verkopen kan dus niet zomaar.

Sanderink is al jaren verwikkeld in diverse rechtszaken, die hij voor het overgrote deel telkens heeft verloren. Daarbij heeft hij rechters en rechtbanken beschuldigd van partijdigheid en samenzwering met zijn tegenpartij; zijn voormalige levens- en zakenpartner. Deze keten van rechtszaken met daarbij ook herhaald managementleegloop bij Centric, speelt sinds eind 2018 zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek in het leven van Sanderink is gekomen. Sinds begin dit jaar is zij zijn echtgenote.

'Russische spion'

Eerder heeft Van Rijbroek, toen ze nog samenwerkte met voormalig minister Willem Vermeend, geclaimd dat ze een Kamerlid ging ontmaskeren als Russisch spion. Die bewering is gedaan in een omstreden artikel van De Telegraaf waarin de zelfverklaard tophacker vertelde “een wereldberoemd Russisch softwarebeveiligingsbedrijf” in Utrecht te hebben gehackt. Dit sloeg dan op Kaspersky, dat vervolgens een rechtszaak over smaad heeft aangespannen en gewonnen.

Jaren later is nog aan het licht gekomen dat Van Rijbroek tegenover toenmalige Centric-topmanagers zichzelf heeft voorgedaan als voormalig (top)medewerker van datzelfde Kaspersky. Ze zou daarbij toegang hebben gehad tot broncode van de securityleverancier en die hebben aangeboden aan de Centric-top, waarmee ze een ontmoeting had via Centric-eigenaar Sanderink.

'Russische broncodes'

Het van oorsprong Russische Kaspersky heeft daarna aan AG Connect laten weten dat Van Rijbroek nooit voor het bedrijf heeft gewerkt. Het aanbod van broncode is eind 2018 gedaan, maanden na de geclaimde hack op Kaspersky die weer volgde op Van Rijbroeks afgekraakte optreden in tv-programma Nieuwsuur. Daar heeft ze toen onder meer geclaimd dat DDoS-aanvallen op Nederlandse banken van (onder meer) Russische herkomst zijn, wat ze zou hebben gezien aan "de broncodes".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in