Cyberaanval en spionage strenger bestraft in EU
De zwaarste straf, een gevangenisstraf van op zijn minst 5 jaar, is van toepassing bij het inzetten van een botnet tegen kritieke infrastructuren zoals energievoorzieningen, transportnetwerken en voorzieningen van de overheid. Het creëren van een botnet - door computers moedwillig te besmetten met kwaadaardige software, met het doel ze op afstand gezamenlijk in te zetten voor strafbare feiten - levert een straf op van minimaal drie jaar.
Inbraakgereedschap maken is ook strafbaar
Bedrijven die een hacker inhuren om gegevens van een andere organisatie te ontvreemden, zijn ook strafbaar. Iedereen die op illegale wijze computersystemen binnendringt of ontregelt, er gegevens aan ontfutselt of communicatie aftapt, wacht een gevangenisstraf van twee jaar. Dat geldt ook voor wie gereedschap maakt of verkoopt waarmee deze handelingen kunnen worden uitgevoerd. Er zijn uitzonderingen mogelijk voor 'kleinere zaken'; wat onder die omschrijving valt, is echter aan de lidstaten zelf om vast te leggen.
Nieuw in de richtlijn is de verplichting van lidstaten binnen 8 uur hulp te bieden aan andere lidstaten wanneer deze een noodoproep daartoe doen. Daarmee wil de EU zorgen voor een snellere internationaal gecoördineerde reactie bij cyberaanvallen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee