Google ontkomt aan rechtszaak over app-taks door deal te sluiten met dating-apps Tinder en OkCupid
Het moederbedrijf van Google en de eigenaar van datingapps als Tinder en OkCupid hebben een deal gesloten waarmee een rechtszaak over het beleid van de appwinkel van Google niet meer doorgaat. Een federale rechtbank in San Francisco zou die zaak maandag behandelen. Advocaten van beide moederbedrijven laten nu weten alle aanklachten in te trekken.
Het bedrijf achter de datingapps, Match Group, heeft Google-moederbedrijf Alphabet vorig jaar aangeklaagd vanwege vermeend machtsmisbruik binnen zijn appwinkel. In die winkel, Google Play, zijn apps namelijk verplicht om betalingen te verwerken via het afrekensysteem van Google. Het internetconcern heeft in reactie Match aangeklaagd voor onder meer contractbreuk; door een juridische strijd over het beleid van de appstore voor Android uit te lokken.
Afkopen met geld en voorkeursbehandeling
In de nu gesloten deal spreken de twee partijen onder meer af dat het datingappbedrijf 40 miljoen dollar krijgt van Alphabet. Dat komt neer op zo'n 37,8 miljoen euro. Dat bedrag is bedoeld om kosten te compenseren die de eigenaar van dating-apps Tinder en OkCupid heeft gemaakt. Match verklaart verder dat zijn apps nu gunstigere voorwaarden krijgen in de appwinkel.
De deal zorgt er volgens Google voor dat het concern gebruikers van beide diensten "een veilige, naadloze en hoogwaardige ervaring kan blijven bieden die mensen verwachten van apps in Google Play."
Fortnite-maker blijft bijten
Alphabet is echter niet verlost van rechtszaken over het beleid van Google Play. Epic Games heeft hierover namelijk ook een aanklacht ingediend. Die zaak begint donderdag. De ontwikkelaar van het bekende spel Fortnite heeft een soortgelijke zaak lopen tegen Apple over het beleid van de App Store, voor mobiel besturingssysteem iOS.
In Nederland heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwangsommen opgelegd aan Apple omdat het concern niet aan Europese en Nederlandse regels voldoet. Daarbij is het maximum van 50 miljoen dollar geïncasseerd, omdat Apple telkens niet voldeed aan de eisen van de toezichthouder.
Nederland versus Apple en Google
Inmiddels houdt Apple zich volgens de ACM wel aan de regels. Het techbedrijf staat nu namelijk verschillende betaalmethoden toe in Nederlandse datingapps. Er loopt echter nog een kwestie: de hoogte van de verplichte afdracht - de zogeheten app-taks - die Apple rekent aan apps voor aankoop maar ook in-appbetalingen.
Verder is de ACM vorig jaar ook een onderzoek begonnen naar Google over mogelijk machtsmisbruik in diens appwinkel voor zijn smartphonebesturingssysteem.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee