Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI en Microsoft aangeklaagd over contentgebruik voor AI-training

The New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan omdat artikelen zonder toestemming zijn gebruikt om chatbots te trainen. Volgens het Amerikaanse dagblad wordt daarmee het auteursrecht geschonden. De aanklacht werd woensdag ingediend.

rechtszaak
Shutterstock.com

The New York Times is de eerste grote Amerikaanse mediaorganisatie die de bedrijven, de makers van ChatGPT en andere populaire AI-platforms, aanklaagt over auteursrechtenkwesties. Volgens de aanklacht is er onrechtmatig gebruikgemaakt van miljoenen artikelen.

'Miljarden dollars schade'

Volgens het dagblad moeten de gedaagden verantwoordelijk worden gehouden voor "miljarden dollars aan wettelijke en werkelijke schade" in verband met het "illegaal kopiëren en gebruiken van het unieke waardevolle werk van The Times". Ook wordt er geëist dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal van The Times is gebruikt.

Eerder dit jaar concludeerde nieuwswaakhond NewsGuard al dat tientallen nieuwssites kunstmatige intelligentie gebruiken om razendsnel artikelen van gerenommeerde media te hergebruiken zonder bronvermelding. De websites maken ook niet duidelijk dat AI was ingezet bij het schrijven van de artikelen. De onderzoekers troffen nieuwssites aan die chatbots inzetten voor artikelen van media als The New York Times, CNN en Reuters.

Ads-inkomsten

Daarbij leken de sites gebruik te maken van software die specifiek was ingericht om artikelen te vinden, te herschrijven en automatisch te publiceren zonder tussenkomst van een mens. Op enkele sites stonden ook advertenties van grote bedrijven.

In tegenstelling tot mediabedrijven als het Duitse Axel Springer of persbureau Associated Press heeft The New York Times geen samenwerkingsovereenkomst gesloten met OpenAI. Het is niet de eerste rechtszaak tegen OpenAI. Vorig jaar spande een groep bestsellerauteurs, waaronder thrillerschrijver John Grisham en 'Game of Thrones'-bedenker George R. R. Martin, een procedure aan tegen het AI-bedrijf wegens schending van het auteursrecht.

Meer rechtszaken

Actrice en comédienne Sarah Silverman stapte naar de rechter omdat OpenAI zonder toestemming gebruik had gemaakt van passages uit haar biografie. En enkele maanden geleden sleepten enkele grote muziekuitgevers, waaronder Universal Music Group, het AI-bedrijf Anthropic voor de rechter. Anthropic, opgericht door oud-medewerkers van OpenAI, zou zonder toestemming songteksten hebben gekopieerd voor zijn chatbot Claude.

OpenAI is momenteel in gesprek met investeerders over een nieuwe financieringsronde van 100 miljard dollar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 31 juli 2024

In deze context is de regelgeving op https://www.ndax.eu/OJ_L_202401689_NL_TXT.pdf ook informatief welke vanaf morgen van kracht is.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in