Spoedwet kan digitaal vergaderen tijdens corona-opleving weer mogelijk maken
De tijdelijke wet die digitaal vergaderen voor lokale overheden mogelijk maakte werd begin juli afgeschaft. Door de tijdelijke wet konden overheden toch functioneren, ondanks de lockdowns en andere coronamaatregelen. De openbaarheid van besluiten werd gegarandeerd door openbare videoverbinding. Voordat die wet werd ingevoerd, was digitale besluitvorming juridisch niet mogelijk.
Omdat er nog altijd geen permanente wet is voor digitale besluiten, zijn bestuurders voor besluiten weer aangewezen op bijeenkomsten waar zij fysiek aanwezig voor moeten zijn. Maar, zo blijkt nu uit de antwoorden van Bruins Slot, bij een nieuwe opleving wordt kan er opnieuw een spoedwet komen die digitaal besluiten maken mogelijk maakt voor de overheid.
Gezondheidssituatie
"Indien de gezondheidssituatie daarom vraagt, zal een nieuwe tijdelijke wet in procedure worden gebracht, zodat decentrale volksvertegenwoordigingen op een veilige wijze digitaal kunnen vergaderen", aldus Bruins Slot. Het voorstel voor de permante wetgeving wordt begin 2023 verwacht. De Tweede Kamer zal daar dan nog over moeten stemmen.
Bij lokale overheden wordt er verschillend gedacht over digitaal vergaderen. "Het online vergaderen kent zijn beperkingen", zo vertelde woordvoerder van de gemeente Twenterand tegenover Binnenlands Bestuur. Vooral het peilen van reacties en het voeren van een goed debat komen in een digitale vergadering niet goed uit de verf. Dat geldt ook voor Zaanstad. "Het is lastig om het debat digitaal met elkaar te voeren. Je mist de interactie", vertelt griffier Jorrit Jongbloed. Bloemendaal sluit zich daarbij aan. "Het debat komt in een fysieke bijeenkomst beter tot zijn recht", aldus een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee