Overslaan en naar de inhoud gaan

Topman Google: 'interne test Chinese versie succes'

De topman van Google heeft een goed gevoel overgehouden aan de interne tests die de zoekgigant uitvoerde om een eventuele uitrol van een gecensureerde versie in China na te bootsen. “We kunnen 99% van de zoekopdrachten uitvoeren binnen de kaders van de Chinese wetgeving.”
Google-CEO Sundar Pichai
© Google
Google

De zoekgigant heeft al langer een uitrol in China op het verlanglijstje staan, nadat Google in 2010 besloot de Chinese markt te verlaten. Het bedrijf analyseerde de Chinese markt naar verluidt al via een webportaal en de interne test moest uitwijzen of de eventuele terugkeer van de zoekmachine in China daadwerkelijk een succes zou kunnen worden.

De Chinese versie van de zoekmachine zou dan wel aan de strikte censuurregels van de Chinese overheid moeten voldoen. "Google probeert in ieder land waarin het actief is, de wetgeving te volgen", zei Sundar Pichai, CEO van Google.

Chinese regels

Volgens de topman kan de zoekmachine zelfs betere resultaten leveren dan de zoekmachines die nu spelers zijn op de Chinese markt. Vooral de grootte van die markt maakt het onderzoek aantrekkelijk volgens Pichai. “We wilden zien hoe het eruit zou zien als Google actief zou zijn op de Chinese markt. We weten nog steeds niet of we het kunnen doen, maar vonden het belangrijk om te onderzoeken. Wij hebben de missie om iedereen van informatie te kunnen voorzien, en de Chinese bevolking behelst 20% van de wereldbevolking, dat weegt zwaar voor ons”, zo zei hij op het Wired25-evenement.

Dragonfly

Het interne project, wat Google zelf het Dragonlfy-project noemt, heeft sinds de bekendwording veel stof doen opwaaien. Vooral bij de eigen medewerkers van Google leefde onbegrip over de keuze de Chinese markt weer te onderzoeken. Het bedrijf zou volgens de medewerkers met een dergelijke censuur de eigen gedragscodes schenden. Het plan vereist volgens het personeel meer transparantie, overzicht en verantwoording.Honderden werknemers van Google-moeder Alphabet zouden daarover inmiddels een petitie hebben ondertekend. Behalve de eigen werknemers waren en zijn ook mensenrechtenactivisten en Amerikaanse politici niet te spreken over het project.

Hoe de voorwaarden van de Chinese overheid ten opzichte van Google precies in elkaar zitten, blijft voorlopig gissen. Volgens The Intercept zou Google de Chinese overheid mogelijk inzicht gaan geven in de telefoonnummers behorend bij gebruikte zoekopdrachten. Daarover heeft Google zich vooralsnog niet uitgelaten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in