Verzoek tot strafvervolging Centric afgewezen
Centric-directeur en -eigenaar Gerard Sanderink is verheugd over de uitkomst van de strafprocedure: “Ondanks dat ik vanaf de eerste beschuldigingen in 2007 vertrouwen heb gehad in een goede afloop, ben ik opgelucht dat we deze zaak nu definitief achter ons kunnen laten en mijn naam en die van ons bedrijf zijn gezuiverd.”
Meteen al bedenkingen
In juli 2007 nam Centric de failliete Belgische ICT-dienstverlener Apem over, met vestigingen in Schelle en Waver. Centric kondigde kort na de overname aan dat het de vestiging in Schelle wilde sluiten. Centric heeft 172 van de 245 werknemers uit de failliete boedel overgenomen. De Belgische vakbonden hadden meteen al hun bedenkingen bij de overname.
Een maand na de overname ging de nieuwe onderneming MIS Schelle, waarin Centric 54 van de 172 ex-Apem-medewerkers had ondergebracht, failliet. Volgens Centric was dit een gevolg van een fout van de curator die de verkoop van de failliete boedel leidde. De vakbonden eisten dat de contracten van de 54 betrokken medewerkers zouden worden ontbonden en dat deze zouden terugkeren in dienst van het overgenomen Apem. Eind augustus 2007 kregen de ex-werknemers van MIS Schelle alsnog een baan bij Centric Managed ICT-services Brussels aangeboden, nadat zij hadden aangekondigd hun contract met MIS Schelle voor de rechter te zullen aanvechten. Zeven werknemers gingen uiteindelijk op dat aanbod in. Centric bood de overige werknemers een schadevergoeding van vijfduizend euro.
Verdacht van strafbare feiten
Centric had de medewerkers nooit aangemeld bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, waardoor zij feitelijk zwartwerkers waren. De bonden stelden dat de ICT-dienstverlener zich hierdoor schuldig maakte aan strafbare feiten. In november 2007 vroegen zij het Openbaar Ministerie in Antwerpen en de arbeidsauditeur in Brussel onderzoek te doen naar onregelmatigheden bij de overname van Apem door Centric. De bonden uitten verder kritiek op Centric dat het de bedrijven opsplitste in kleine eenheden, waardoor het instellen van een ondernemingsraad wettelijk niet verplicht is.
In februari 2008 won Centric de rechtszaken die door de vakbonden waren aangespannen. Door de recente uitspraak van de raadkamer om geen strafvervolging tegen Centric of medewerkers in te stellen, lijkt het stof rondom de overname eindelijk te zijn neergedaald.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee