Overslaan en naar de inhoud gaan

EMC is blij met nieuwe chips Intel

EMC was de eerste leverancier van opslagsystemen die zijn hardware had voorzien van microprocessors. Die onderdelen werden aanvankelijk gebruikt als een soort verkeersagent binnen de opslagsystemen, bedoeld om de gegevensstromen in goede banen te leiden. De rol van de microprocessor werd allengs groter, niet zozeer vanwege het aantal I/O-bewerkingen, maar om extra functies te realiseren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

“De microprocessor maakt het mogelijk om een replicatie te doen of om de prestaties van het systeem doorlopend in de gaten te houden. Die functies groeien veel en veel sneller dan de gegevensstromen van en naar disk”, zegt CTO Ken Steinhardt van EMC.

Standaardisatie op Intel
In de beginjaren gebruikte EMC de 68000-chip van Motorola, maar de prestaties daarvan bleken aan het eind van de jaren tachtig te mager voor wat EMC wilde doen. Steinhardt: “We besloten toen om de 68000-code te vertalen naar C, zodat we ook andere processors konden gebruiken met meer rekenkracht. We vonden een geschikte chip in de PowerPC-familie, tot we ook daar op een plafond stuitten. De komst van multi-core chips heeft ons leven behoorlijk aangenamer gemaakt. Al een aantal jaar maken we uitsluitend gebruik van Intel processors.”

Doordat de chips zuiniger worden, genereren ze ook minder warmte. Dat is vooral van belang in een datacenter-omgeving, waar het de kunst is om zo min mogelijk energie nodig te hebben voor zaken als koeling. EMC maakt nu gebruik van quad-core processors en zal zeker gebruik gaan maken van chips met nog meer rekenkernen.

Altijd kans op een fout
De microprocessors worden ook gebruikt om ervoor te zorgen dat de gegevens op schijf consistent zijn en blijven. “Je kunt het negeren, maar feit is dat er altijd bits op een magneetschijf om kunnen klappen. De opgeslagen informatie kan daardoor foutief worden, of zelfs helemaal niet meer te lezen zijn. En dan zal het dus maar net gaan om een belangrijke röntgenfoto. De ‘bitflips’ zijn een dagelijkse realiteit en daar moet je rekening mee houden. Door rekenkracht aan die taak toe te wijzen zijn we in staat om ieder omgeklapt bitje te herkennen en te herstellen”, zegt Steinhardt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in