Overslaan en naar de inhoud gaan

EU broedt op radicaal plan voor EU-techstimulering

De Europese Commissie heeft een plan voorbereid als antwoord op de Amerikaanse handelsagressie, de macht van de grote techbedrijven en de opmars van China als centrum van de technologie-ontwikkeling.
Ursula von der Leyen
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het plan moet Europa helpen aan een toonaangevende rol op wereldniveau. Hoge Europese ambtenaren zouden nu het plan pluggen bij de aanstaande Europees president Ursula von der Leyen. Nieuwssite Poltico.com heeft het 173 pagina's tellende conceptdocument kunnen inzien.

De actie van de Europese Commissie is ingegeven door het steeds verder wegzakken van de Europese techindustrie als speler van betekenis. Waar vroeger bedrijven als Nokia, Ericsson, Siemens, Alcatel en Philips toonaangevend in de wereld waren en bijvoorbeeld de basis legden voor de huidige mobiele communicatie, zijn Amerikaanse spelers als Amazon, Facebook, Apple, Microsoft en Google inmiddels ruim 100 keer meer waard dan Europese topbedrijven als Spotify.

EU speelt niet meer mee

Daarnaast steken Chinese bedrijven als Baidu, Alibaba en Tencent de Amerikaanse techgiganten naar de kroon. "Europa heeft zulke bedrijven niet" staat te lezen in het document. Het investeringsfonds zou Europese techbedrijven moeten helpen opnieuw toonaangevende technologie te ontwikkelen.

Het technologiefonds van 100 miljard zou besteed moeten worden aan risicodragende kapitaalsinvesteringen, geld voor onderzoek en regionale ontwikkeling.

Oog om oog

Daarnaast behelst het plan een agressieve koers voor Europa ten opzichte van de handelsoorlogen die de Amerikaanse president Trump links en rechts ontketent. Volgens het document zou de nieuwe Europese Commissie terug moeten slaan met eenzijdige handelstarieven op Amerikaanse goederen.

Ook pleit het document voor strengere regels om zo Chinese bedrijven te dwarsbomen bij deelname aan Europese aanbestedingsprocedures. Het is de opstellers van het document een doorn in het oog dat de Chinese overheid de eigen industrie op grote schaal subsidieert.

Brexit speelt rol

In hoeverre het plan kans maakt om omarmd te worden door de nieuwe Europese Commissie is niet duidelijk. Het scheelt dat vanaf 31 oktober het Verenigd Koninkrijk geen stem meer heeft in de besluitvorming, want de Britten zouden zich zeker tegen de voorstellen verzetten, volgens Politico. Het economisch beleid in Frankrijk en Duitsland neigt meer naar interventies.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in