Facebook laat zich op de vingers tikken over filterbeleid
"Voorafgaand aan dit jaar, deden wij nog niet genoeg om deze berichten tegen te gaan", laat Facebook weten in een verklaring. Een aanbeveling in het onderzoek is dat het beleid van het sociale medium strenger wordt gehandhaafd. Daarnaast moeten de banden met de Myanmarese regering en meerdere burgerorganisaties worden aangehaald. Ook moet er data over de berichten uit Myanmar op Facebook worden gepubliceerd.
Het onderzoeksbureau waarschuwt Facebook ook nog dat er bij de verkiezingen in Myanmar in 2020 waarschijnlijk veel nepnieuws wordt gedeeld. Het sociale medium moet dan extra alert zijn. Dit geldt niet alleen voor het gelijknamige social platform zelf, maar ook voor zijn overnames. De aangeraden altertheid geldt ook voor WhatsApp-berichten.
Sinds augustus 2017 zijn zeker 700.000 Rohingya's uit Myanmar op de vlucht wegens geweld van het leger. De Verenigde Naties zeggen dat het leger bezig is met een genocide tegen de Rohingya.
Berichten van de overheid verwijderen
Facebook begon in augustus met het verwijderen van content van het Myanmarese leger en van media uit het land die de boodschap van het leger verkondigden. Dat was de eerste keer dat het sociale medium berichten van een overheid of overheidsorganisatie verwijderde.
Om het aansporen tot geweld tegen te gaan, heeft Facebook 99 mensen aangenomen die de Myanmarese taal spreken en twijfelachtige content uit het land kunnen controleren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee