Gemeenten kunnen tot 1 november online besluiten nemen
De wet zou aanvankelijk gelden tot 1 september 2020, tenzij deze voor die tijd bij Koninklijk besluit verlengd wordt. Dat kan voor maximaal twee maanden. Het kabinet heeft die optie nu gelicht.
De evaluatie van digitaal vergaderen door overheden geeft een positief beeld. Dat blijkt uit een begin mei uitgevoerde survey. Zo'n 88 procent van de gemeenten, 92 procent van de provincies en in 65 procent van de waterschappen heeft al digitaal vergaderd. Daarbij waren er wel enige problemen, maar niet zozeer van technische aard, zo gaf bewindsvrouw destijds aan.
Reacties komen niet goed uit de verf
Niet iedere gemeente is tevreden. "Het online vergaderen kent zijn beperkingen", aldus een woordvoerder van de gemeente Twenterand tegenover Binnenlands Bestuur. Vooral het peilen van reacties en het voeren van een goed debat komen in een digitale vergadering niet goed uit de verf. Dat geldt ook voor Zaanstad. "Het is lastig om het debat digitaal met elkaar te voeren. Je mist de interactie", vertelt griffier Jorrit Jongbloed. Bloemendaal sluit zich daarbij aan. "Het debat komt in een fysieke bijeenkomst beter tot zijn recht", aldus een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal.
Sabotage mogelijk
Hoogleraar internetveiligheid Aiko Pras stelde eerder dat sabotage van digitale besluitvorming op de loer ligt. Het online vergaderen is vragen om problemen, denkt Pras. “Het is een zeer logische gedachte dat digitale vergaderingen dan gesaboteerd gaan worden. Dat geldt met name voor gevoelige onderwerpen zoals asielzoekerscentra. Er zijn mensen geweest die toen ook fysiek het gemeentehuis belaagden. Je bent naïef als je denkt dat ze het dan niet elektronisch gaan proberen.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee