Google worstelt zich door IPv6-implementatie
Bovendien was er behoefte aan een testomgeving voor IPv6-software die binnen Google wordt ontwikkeld
Reeks technische problemen
Tijdens de invoering stuitten de projectleden op een reeks problemen, of zoals ze zelf zeggen uitdagingen. Een aantal daarvan was technisch van aard. Zo bleken nogal wat apparaten IPv6-functionaliteit voor uitrol in grote bedrijven te ontberen. IPv6 bleek ook nogal eens alleen in software ondersteund te worden. In vergelijking met IPv6, dat wel hardwarematig ondersteund wordt, lijdt dat tot een hoge belasting van de processor.
De draadloze apparatuur van één van Googles leveranciers ondersteunde geen IPv6 access control lists. En de WAN Acceleration devices die Google in gebruik heeft om het interne langeafstandsverkeer te versnellen en versleutelen, werken nog op basis van Web Cache Control Protocol 2, dat IPv6 niet ondersteunt. Ook printers bleken veelal niet in een IPv6-netwerk te hangen.
Ook software kan vaak niet goed overweg met IPv6
De technische problemen waren met de hardware zeker niet voorbij. Veel applicatiesoftware binnen Google is niet ontworpen met ondersteuning van IPv6 in gedachten, waardoor deze dus niet via een IPv6-netwerk te benaderen is. De ondersteuning van IPv6 in besturingssystemen is vaak ook nog beperkt, en IPv6 staat in veel gevallen standaard zelfs uitgeschakeld - wat veel extra werk voor beheer oplevert. In een belangrijk deel van de gevallen was dat te verhelpen door over te stappen op een nieuwere versie van de software of het besturingssysteem. Maar bij sommige van Googles bedrijfssystemen en - databases bleek dat niet zo eenvoudig - naar een oplossing wordt nog gezocht.
Ook in beheerssoftware ondervond Google problemen. Analyseren van het verkeer over een dual stack-verbinding - met IIPv4 en IPv6 - bleek lastig. Er was geen Voice over IP-call manager te vinden voor IPv6. "Wat technische problemen betreft kunnen we bevestigen dat er veel onbewezen en daarom van bugs vergeven code is, en het was een uitdaging om onze leveranciers zo ver te krijgen dat alles IPv6 ondersteunt", aldus Nikilova. En ook als eenmaal ondersteuning werd geboden, bleek het zaak grondig te testen of de leveranciersimplementatie wel correct en volledig was. Zelfs de dienstverleners leverden nog een probleem op: de service level agreement die ze bieden voor IPv6, bleek niet zo hard als die voor IPv4.
Techniek niet het moeilijkste
Toch ligt de grootste uitdaging bij het implementeren van IPv6 niet in de techniek, zegt Nikilova. Het echte werk is de integratie van het nieuwe protocol in alle beheersprocedures en het toepassen van de praktijkconcepten die voor IPv4 zijn ontwikkeld op IPv6. Ook al gezien de werklast die dat meebrengt voor de betrokken medewerkers, is het van groot belang ervoor te zorgen dat management en de beheerders zich verbonden (gaan) voelen met de overstap naar IPv6.
Nikilova heeft Googles bevindingen samen met twee collega's vastgelegd in de online gepubliceerde paper Deploying IPv6 in the Google Enterprise Network. Lessons Learned.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee