Google zoomt extreem op kunst
Een trip naar het museum is niet meer nodig, stelt Google. "Stel dat je de zes portretten van de familie Roulin door Vincent van Gogh van dichtbij wilt zien. Dat moest je voordat wij dit project aankondigden naar Nederland, Los Angeles en New York. Nu is dat dankzij de Art Camera niet meer nodig. Die reist voor jou'', aldus een woordvoerder van Google.
Google heeft dinsdag de eerste duizend schilderijen gepresenteerd. Het gaat om werken van onder andere Van Gogh, Monet, Cézanne, Weissenbruch en Titiaan. Zo'n dertig van de duizend gescande schilderijen hangen in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.
Enorme versnelling
Het belangrijkste voordeel van de nieuwe Art camera is dat hij zijn werk in veel kortere tijd doet dan zijn voorganger. Daarmee registreerde het Google Cultural Institute de afgelopen vijf jaar zo'n 200 kunstwerken, meldt The Verge. Maar die deed daar per kunstwerk wel ruim een dag over. De nieuwe Google Art camera doet hetzelfde werk in een half uur.
De camera is eigenlijk meer een scanner dan een fototoestel. Bij het maken van de opname richt de fotograaf de camera achtereenvolgens op de vier hoeken van het kunstobject. Dan weet de camera wel oppervlak hij moet scannen. Vervolgens maakt hij kleine detailopnames van vlakjes van slechts enkele vierkante centimeters. Die opnamen gaan naar een centrale server waar speciale software de detailopnames heel precies aan elkaar zet en het gehele kunstwerk als een gigapixelplaatje opslaat. De camera heeft overigens wel beperkingen. Hij werkt goed voor het digitaliseren van platte kunstwerken. Voor objecten met reliëf is hij niet geschikt. Ook voor hele grote schilderijen werkt de Art Camera niet goed.
Gratis te gebruiken
Google heeft 20 exemplaren van de Art Camera gemaakt. Het Google Cultural Institute leent de camera's nu zelfs gratis uit aan organisaties in de hoop dat zo veel gebruik gemaakt wordt van de nieuwe digitaliseringstechnologie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee