Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM gaat gegevensberg te lijf

Door de voortschrijdende digitalisering op gebieden als gezondheidszorg, vermaak, detailhandel en veiligheid zal het gemiddelde 'informatiebeslag' (information footprint) per persoon de komende twaalf jaar toenemen van 1 naar meer dan 16 terabyte, aldus IBM. Mobiel internet, Web 2.0 en sociale netwerken zijn daar mede debet aan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Nieuwe opslagtechnieken zijn volgens de fabrikant nodig om al die data te kunnen opslaan en beheren. Bedrijven worstelen met 'verouderde' datacenters die niet zijn opgewassen tegen de groeiende behoefte aan informatiebeheer. De huidige infrastructuur is niet berekend op de verwachte 1 biljoen op netwerken aangesloten apparaten, waaronder auto's, huishoudelijke apparatuur, camera's, verkeerswegen en pijplijnen.

IBM denkt een oplossing te kunnen bieden met een reeks producten onder het motto 'beschikbaarheid op de schaal van internet'. Zo introduceert het bedrijf aan de bovenkant van de markt een sterk schaalbaar schijfopslagsysteem, het XIV Storage System, dat maximaal 180 harde schijven van 1 terabyte elk kan bevatten. Het systeem met 16 processors is 'zelfhelend' en kan de data op een schijf die kuren vertoont binnen een half uur reconstrueren.

Ook nieuw is de DS5000, een schijfopslagsysteem voor het middensegment. De DS5000 is sterk uitbreidbaar en kan al draaiende opnieuw worden geconfigureerd. Dat opslag op magneetband nog lang niet dood is, bewijst IBM onder andere met de introductie van de TS3500 voor datacenters die woekeren met ruimte. De TS3500 kan per vierkante meter vloeroppervlak drie keer zoveel tape cartridges bevatten als zijn voorgangers en bijna twee keer zoveel als een vergelijkbaar product van Sun Microsystems, stelt IBM.

Andere nieuwe producten zijn onder meer bedoeld om gegevens te ´ontdubbelen´ zodat geen onnodig beslag op opslagcapaciteit wordt gelegd, en virtualisatiesoftware waarmee klanten hun bedrijfsgegevens efficiënter kunnen opslaan en beheren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in