Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw 'Chinese' hack in VS aan het licht gekomen

Hoe de inbraak in de computersystemen van de U.S. Chamber of Commerce precies in zijn werk is gegaan, is onduidelijk. Maar de inbrekers hadden zich in principe toegang weten te verschaffen tot alle informatie in de computersystemen, inclusief informatie over de drie miljoen leden van de kamer. Mogelijk hebben de cyberinbrekers een half jaar lang toegang gehad.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De onderzoekers zeggen aanwijzingen te hebben dat de inbrekers vooral geïnteresseerd waren in het doen en laten van een viertal medewerkers die betrokken zijn bij de afdeling Aziatisch beleid. Daarbij zou informatie vergaard zijn over sleutelfiguren op dit terrein, beleidsdocumenten, verslagen en planningen. Ook lijken aan een vijftigtal leden van de Chamber of Commerce verdachte mailtjes te zijn gestuurd; deze leden zijn er allemaal van verwittigd dat de kans bestaat dat ze een computerinfectie hebben opgelopen.

Drastische maatregelen nodig

De Chamber of Commerce zelf heeft drastische maatregelen genomen, toen ze mei 2010 door de FBI ingeseind werd over de hack. Alle computersystemen zijn in een weekend afgekoppeld en geïnspecteerd, een aantal zijn vernietigd, en de beveiliging is aangescherpt.

Volgens de autoriteiten werd de hack - via talloze tussenstations - uitgevoerd vanuit China, door een groep die banden heeft met de Chinese regering. Die heeft echter in een officiële reactie weersproken betrokken te zijn geweest bij deze hack. Inbreken in computers van anderen is onder Chinees recht verboden, en de Chinese regering laat zich niet in met verboden activiteiten, is de reactie.

Aanwijzingen tegen China stapelen zich op

Het feitelijk bewijs dat de Chinese overheid betrokken is bij de hack is niet geleverd, en het is zelfs lastig sluitend te bewijzen dat de hacks echt vanuit China zijn uitgevoerd. Toch stapelen de aanwijzingen dat China zeer actief probeert informatie te verzamelen via internet zich de laatste tijd op. Eerder al werd China bijvoorbeeld in verband gebracht met hacks van Google, Yahoo en nog een dertigtal Amerikaanse bedrijven via IE 6, met de inbraak bij RSA, eerder dit jaar, waarbij online authenticatieproducten buit werden gemaakt, en met operatie 'Shady Rat', waarin de Verenigde Naties, overheidsorganisaties wereldwijd, technologiebedrijven, persbureaus en militaire toeleveranciers jarenlang via hun computers werden bespioneerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in