Overslaan en naar de inhoud gaan

Werknemer zoekt jaarlijks twee weken naar informatie

Dat zou uit een internationaal opgezet onderzoek in opdracht van Mindjet, een bedrijf dat software levert voor het ordenen en presenteren van informatie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Meer dan de helft (57 procent) van de ondervraagde werknemers geeft aan dat de hoeveelheid informatie hun werk negatief beïnvloedt. Het gemiddelde aantal ontvangen e-mails is 33 per dag, waarvan een vijfde niet wordt gelezen. We wonen één vergadering bij op een gemiddelde kantoordag, voeren zes telefoongesprekken of conference calls. 53 procent van de respondenten manifesteert zich op een doorsnee werkdag ook nog in een of meer sociale netwerken, waar dan gemiddeld zo'n half uur mee heengaat.

Hersenen niet goed in multitasking

Het onderzoek, waaraan 200 Nederlandse werknemers deelnamen, laat zien dat een betrekkelijk geringe hoeveelheid informatie al een gevoel van overweldiging kan geven doordat we niet zijn toegerust de informatie goed te beheren. Dat probleem doet zich met name voor als de informatie afkomstig is van meerdere bronnen.

"We krijgen informatie uit een enorme verscheidenheid van bronnen en soms gelijktijdig. Maar de hersenen zijn niet goed in multitasking: wanneer we te maken hebben met e-mails, documenten, meetings, tweets en telefoongesprekken kan het heel moeilijk zijn al deze informatie te verwerken," legt neurobioloog Mo Costandi namens Mindjet uit. " Het visualiseren van informatie zou volgens Costandi helpen 'het grotere plaatje te zien' en relaties beter te begrijpen, maar de manier waarop we werken stelt ons meestal niet in staat dit te doen.

De gemiddelde werknemer besteedt meer dan 25 minuten per dag aan het zoeken naar informatie die hij heeft gezien maar niet terug kan vinden, wat neerkomt op meer dan twee werkweken per jaar. Dit kost bedrijven, uitgaand van een gemiddelde salaris, ruim 1850 euro per jaar. Deze cijfers zijn uiteraard gemiddelden; om individuele medewerkers een meer persoonlijk inzicht te geven in hun informatiebelasting, heeft Mindjet sinds enkele weken een 'Data Mass Calculator' online, die behalve in een diagnose ook in enkele basale tips uitmondt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in