Overslaan en naar de inhoud gaan

Freedom.nl kampt al met gebrek IPv4-adressen

Het opraken van IPv4-adressen lijkt gladjes te verlopen. Toch moet achter de schermen alles uit de kast worden gehaald om een oplossing te vinden voor het probleem.
Kirsten Verdel
© CC BY-SA 2.0 - Wikicommons.com
CC BY-SA 2.0 - Wikicommons.com

Voor veel mensen zal het opraken van de IPv4-adresruimte heel vergelijkbaar zijn met het milleniumprobleem. Hoewel al tijden van tevoren veel commotie is over het naderend onheil, lijkt er op het moment surprême weinig aan de hand. Alles verloopt zoals de grote massa altijd gewend was. Dus waarom al die heisa over een niet bestaand probleem?

In het geval van het milleniumprobleem heeft de aandacht vooraf er voor gezorgd dat heel veel organisaties - met name softwareleveranciers - hebben gecontroleerd in hoeverre hun programma's afhankelijk waren van een tweecijferige datumnotatie die geen rekening hield met een periode na de 99-notatie. Al dat voorwerk heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat er op enkele uitzonderingen na weinig te merken was van een in potentie grote digitale ramp.

Het opraken van de IPv4-adresruimte is ook zo'n probleem dat zich lang geleden al heeft aangekondigd. Een organisatie als RIPE-NCC die voor Europa de IP-adresruimte beheert, en de organisaties die dat in andere delen van de wereld doen, hebben zo veel mogelijk maatregelen genomen om de resterende IPv4-adressen eerlijk te verdelen en daarnaast het gebruik van de nieuwe adresruimte IPv6 te stimuleren.

De eerste problemen dienen zich aan

Dat betekent echter niet dat er geen problemen ontstaan. Voor goedwerkende mail- en webservers - die naadloos benaderd kunnen worden door zowel bezoekers met alleen een IPv4-adres als bezoekers met alleen een IPv6-adres - is op zijn minst een redelijk aantal IPv4-adressen nodig. Nieuwe hostingbedrijven en internetaanbieders moeten die IPv4-adressen dus zien te bemachtigen, bijvoorbeeld door ze over te nemen van andere bedrijven. Door de schaarste kan de prijs echter snel oplopen.

Een voorbeeld van een nieuwe internetaanbieder is Freedom Internet - de organisatie van (voormalige) XS4ALL-medewerkers die ontevreden zijn over de gang van zaken rond de inlijving van XS4ALL door moederbedrijf KPN. De organisatie is net bezig een nieuwe Internet Service Provider (ISP) op te tuigen met dezelfde normen en waarden die XS4ALL had voor de overname door KPN.

"Het is inderdaad erg lastig om nu een ISP op te zetten zonder IPv4 adressen", zegt Kirsten Verdel, initiatiefneemster van Freedom Internet. "Het is door middel van allerlei transitiemeganismen echter wel mogelijk om met een beperkte hoeveelheid IPv4-adressen een dienst te bouwen op basis van IPv6, maar dan eindig je toch weer met een vorm van NAT voor IPv4, en dat is bepaald niet optimaal." NAT staat voor Network Adres Translation, een veelgebruikte manier om een lokaal netwerk met veel netwerkgebonden apparatuur te creëren, achter één publiek IPv4-adres. Een van de voordelen van voordeel van IPv6 is dat er een nagenoeg oneindig aantal IP-adressen beschikbaar is zodat ieder apparaat een eigen adres kan krijgen dat vanaf internet bereikbaar is.

Opties om aan IPv4-adressen te komen

Verdel: "Voor Freedom hebben we besloten dat dual stack op dit moment de enige echte optie is als we echt een volwaardige internetverbinding willen leveren. We zullen dan ook IPv4-adressen moeten gaan kopen of leasen. Daar liggen gelukkig opties voor!" Eigenlijk hebben alle internetaanbieders op dit moment een dualstack-oplossing om zowel IPv4 als IPv6 naast elkaar te kunnen gebruiken. De eerst komende jaren zal dat ook nog de gebruikelijke aanpak zijn. Welke opties Freedom Internet heeft om IPv4-adressen te kopen of te leasen en wat de investering is die daarmee gepaard gaat, wil Verdel niet kwijt. "We hebben opties, maar we willen ook de concurrentie niet al te veel wijzer maken."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in