Gigabit over koper wordt werkelijkheid
Alternatief voor fiber to the home
De G.fast-specificatie belooft overdracht tot 1 gigabit per seconde over bestaande koperbekabeling, ook over telefoonlijnen. Daarmee is het een interessant alternatief voor 'fiber to the home'. Aanleg van glasvezel tot achter de voordeur is immers een dure aangelegenheid. Volgens Sckipio Technologies kost het minder dan 300 dollar om met zijn technologie de laatste 200 meter naar een huishouden te overbruggen; met glasvezel kan dat bedrag uitstijgen boven de 1500 dollar. Voor eigenaren van bestaande appartementen is de technologie helemaal interessant: daar is aanleg van glasvezel immers vaak helemaal niet doenlijk.
Een G.fast-aansluiting is bovendien - anders dan glasvezel, waar dat maanden kan duren - binnen enkele dagen te regelen, en vergt geen speciale ingrepen in de bekabeling in huis. De eigenaar zal ook zelf het modem kunnen installeren zoals hij nu al gewend is.
Afstand beperkt, maar niet echt een probleem
Die voordelen hebben wel een prijs: G.fast bereikt de hogere doorvoer door gebruik te maken van een hogere frequentieband. Dat beperkt de afstand. In theorie kan G.fast 250 meter overbruggen. Het distributiepunt moet dus niet te ver weg staan. In de praktijk wordt die afstand ook (nog) niet gehaald, bleek bij een proef van BT. Dat haalde met G.fast de 1 gigabit alleen over een afstand van 19 meter. (Een downloadsnelheid voor de klant van 800 megabit per seconde bij een uploadsnelheid van ruim 200 megabit per seconde). Bij 66 meter kwam G.fast in de huidige vorm niet verder dan 700 Mbps download bij 200 Mbps upload. Maar dat is vele malen sneller dan nu over koper wordt gehaald. De snelste internetverbinding van kabelmaatschappijen belooft momenteel 200 Mbps. In BT's situatie is die 66 meter bovendien voldoende om 80 procent van zijn klanten van bijna een gigabit per seconde te voorzien.
Naar verwachting maakt G.fast in Nederland zijn entree pas in 2016, voorspelde Rob van Esch van NLKabel eerder dit jaar. Maar het valt niet uit te sluiten dat de beschikbaarheid van producten de ontwikkeling in een stroomversnelling brengt. Meer informatie over de chipset en de achterliggende technologie is te vinden op de website van Sckipio Technologies.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee