Overslaan en naar de inhoud gaan

Googles datacentra groeien te snel voor Moore's Law

Dat Google veel van zijn datacentercomponenten zoals servers, doorgaans zelf ontwikkeld, is al jaren bekend. Maar het bedrijf vertelt er niet veel over. Echter gisteren lichtte Armin Vahdat, verantwoordelijk voor Google Networking, een tipje van de sluier op, met een voordracht op de 2015 Open Network Summit in Santa Clara in Silicon Valley. Ook schreef hij een blog.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In de 10 jaar dat het bedrijf zelf zijn netwerktechnologie bouwt, heeft het - in vijf generaties - de capaciteit kunnen verhogen met een factor 100 tot 1 petabit per seconde. Dat staat gelijk aan 100.000 servers die tegelijk met snelheid van 10Gbps gegevens over het netwerk pompen. Vahdat maakt de vergelijking dat de complete, zeer omvangrijke bibliotheek van het Amerikaanse Congress in minder dan een tiende van een seconde kan worden overgepompt.

Al 10 jaar Software Defined Networking in praktijk

Om deze prestaties te bereiken leunt het netwerk volledig op software. De hardware wordt door Google zelf samengesteld uit goedkope chips die zo bij de leveranciers van de plank komen. Alle netwerkinfrastructuur staat onder controle van het Clos waarmee het mogelijk is een hele batterij kleine goedkope switches of routers te laten werken als een kolossale netwerkcomponent. Al deze componenten worden door de software weer aangestuurd als een geheel. Het voordeel van deze modulaire opzet is dat onderdelen makkelijker kunnen worden vervangen en de capaciteit eenvoudig is uit te breiden.

Veel van de protocollen die Google daarbij inzet zijn geoptimaliseerd voor specifieke taken en voldoend dus niet aan de gangbare standaarden. Om die te ontwikkelen zegt Vahdat te kunnen samenwerken met de topteams in netwerkontwerp en -beheer die de industrie kent. Doordat het ontwerpwerk plaatsvindt aan de grenzen van wat mogelijk is, verloopt de implementatie ook niet altijd even soepel. Daar komt de kwaliteit van het beheerteam kijken.

Vahdat zegt vanaf nu meer ervaringen met deze netwerkgemeenschap te willen delen zodat iedereen daarvan kan profiteren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in