Internet komt overal met Outernet
Eigen schotel
Een van de producten van Outernet is een satellietontvanger, die werkt op zonne-energie en bovendien kan fungeren als wifi-station. "Via die schotel leg je contact met een satelliet en de wifi-module zorgt ervoor dat meer dan een apparaat gegevens kan binnenhalen. Dat is toch de kracht van internet, dat het geen eenmansoplossing is maar dat een hele groep ermee kan werken", zegt Karim.
Geen tweewegverkeer
Het systeem van Outernet is wel één richting op. De informatie komt vanaf de satelliet naar de ontvanger en kan daar worden opgeslagen. Vanuit een centraal punt wordt bepaald welke informatie de gebruikers voorgeschoteld krijgen. Dat zullen in de meeste gevallen boeken zijn, maar het is ook mogelijk om op gezette tijden nieuwsbulletins en waarschuwingen voor extreem weer of ziekte (bijvoorbeeld een uitbraak van Ebola) door te zenden. Dat moet worden ingepast in de beperkte capaciteit van het systeem, dat momeneel 200 MB per dag kan verspreiden. "Maar we werken aan een systeem dat 100 GB per dag aankan", stelt Karim.
Concurrentie met Google
Het Noordwijkse ruimtetechnologiebedrijf ATG Europe heeft met Outernet een joint venture gesloten, waardoor het bedrijf nu een Nederlandse BV is. Robbert Mica, directeur van ATG Europe, zegt over de plannen van de gezamenlijke onderneming: "We gaan de concurrentie met bijvoorbeeld Google aan. Via eigen satellieten wil Outernet wereldwijd internet aanbieden om miljarden geïsoleerde mensen te voorzien van gratis informatie en educatief materiaal."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee