Overslaan en naar de inhoud gaan

'Multigigabit-snelheden in 2017 mogelijk over kabelnet'

Het doel is in 2017 te beginnen met de uitrol van de nieuwe technologie naar consumenten, zei Dennis Steiger, de CTO van NBN gisterenavond in een gezamenlijke bijeenkomst met de standaardenorganisatie CableLabs. NBN levert internet via de kabel aan zo'n 4 miljoen huishoudens in Australië. "Tot nog toe was het slechts mogelijk met glasvezel multigigabit symmetrisch breedband aan abonnees te leveren, maar HFC [hybrid fibre cable, red] is nu ook in staat tot dergelijke snelheden."
kabelnet
© Netgear
Netgear

De meeste kabelnetwerken bestaan inmiddels uit HFC, waarbij er glasvezel tot het verdeelstation in de wijk ligt en het laatste stuk tot aan de abonnees met coax-kabel wordt geleverd. Steiger: "We hebben nu een mogelijkheid deze ultrasnelle symmetrische snelheden aan onze HFC eindgebruikers te leveren op een manier die veel kostenefficiënter en veel gemakkelijker is dan dat we glasvezel moesten aanleggen naar al deze huizen."

Upstream multigigabitsnelheid niet gelijk beschikbaar

Overigens duurt het nog even tot op de Australische netwerken de multigigabitsnelheden ook upstream kunnen worden worden geleverd. De DOCSIS 3.1 standaard maakt gebruik van een groter deel van het frequentiespectrum dat beschikbaar is in de kabelnetten. Dat is mogelijk doordat analoge televisiekanalen worden vervangen door digitale die veel efficiënter met de beschikbare capaciteit omgaan. Om ook upstream de hoge datasnelheden mogelijk te maken moet er nog een deel (spectrumbanden in de 6GHz-range) worden vrijgemaakt.

"Hoewel het nog erg vroeg dag is, is de komst van DOCSIS 3.1 zeer verheugend nieuws voor NBN en een echte doorbraak in de ultrasnelle breedband markt", zegt Steiger verheugd. Hij zegt nauw samen te werken met CableLabs bij de uitrol van de technologie. Maandag certificeerde CableLabs de eerste vijf kabelmodems die voldoen aan de DOCSIS 3.1 specificaties.

Het is nog niet bekend wanneer in Nederland de nieuwe standaard wordt ingevoerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in