Nederland koploper in Europese digitale-infrastructuursector
De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) blijft 's werelds grootste internet exchange. Alleen al in de laatste twaalf maanden groeide het internetverkeer van deze internet exchange met maar liefst dertig procent. De regio Amsterdam behoudt ook zijn positie als één van Europa’s belangrijkste hotspots voor co-locatie (datacenters) met een jaarlijkse groei van ruim zes procent. En in Europa behaalt Nederland een tweede plaats als het gaat om hosting-diensten.
Impact op de Nederlandse economie
De housing en hosting sector binnen de Nederlandse digitale infrastructuur is goed voor een jaarlijkse omzet van 1,18 miljard euro en investeringen van 380 miljoen euro. Er werken in deze sector ongeveer 7.600 mensen, daarnaast komen circa 11.700 banen voort uit de sectoren die direct betrokken zijn, zoals bouw en toeleveranciers, en uit bestedingen van werknemers. De werkgelegenheid groeit met zo’n 8 procent per jaar.
Digitale infrastructuur als fundament voor digitale economie
De omvang van de werkgelegenheid in de digitale-infrastructuursector zelf lijkt niet heel hoog, maar werkt wel sterk door in de veel bredere digitale economie en samenleving. “De digitale infrastructuur is een onderdeel van het hele ecosysteem en daarmee één van de ‘drivers’ voor de internet-economie”, aldus de onderzoekers van Deloitte. De Nederlandse internet-economie wordt geschat op 5,3 procent van het BBP en groeit jaarlijks met negen procent.
Het onderzoek wijst uit dat de aanwezigheid van een sterke digitale infrastructuur een belangrijke aanjager is voor de werkgelegenheid in e-commerce en cloud-diensten. “In theorie zou een vrije internet-economie zich ook los van de lokale datacenters en hosting kunnen ontwikkelen, omdat internetdiensten ook in andere landen kunnen worden gehost”, zegt Michiel Steltman, directeur van de DHPA. “Maar dit onderzoek toont juist aan dat er een sterke correlatie is tussen de groei van de lokale internet-economie en de aanwezigheid van een sterke nationale digitale-infrastructuursector.” Landen met een sterke digitale-infrastructuursector hebben meer economisch voordeel door de resulterende innovaties en productiviteitsgroei, aldus de onderzoekers.
De onderzoekers formuleren zes aanbevelingen om de sterke positie van Nederland te behouden, verder te benutten en de economische groei te stimuleren:
• Ondersteun investeringen en ontwikkelingen in de digitale infrastructuur. Een rem op investeringen en blokkades in de vorm van extra nationale of Europese wet- en regelgeving heeft negatieve invloed op economische groei.
• Zorg voor stimulerende maatregelen voor het gehele online ecosysteem. Stimuleer niet alleen de groei in digitale infrastructuur, maar ook de direct daaraan gerelateerde sectoren want deze versterken elkaar.
• Stimuleer in het bijzonder innovaties die afhankelijk zijn van de Nederlandse digitale infrastructuur. Groeikansen zijn te vinden in e-commerce, online diensten en door het stimuleren van cloud-innovaties bij Nederlandse bedrijven.
• Stimuleer de keuze voor Nederland als vestigingsland voor multinationals die digitale diensten aanbieden. Door het aantrekken van buitenlandse bedrijven die intensief gebruik maken van onze digitale faciliteiten, kan het Nederlandse online ecosysteem worden versterkt.
• Moderniseer de kaders voor wet- en regelgeving, gebaseerd op een bredere visie. De omvang en groei van de digitale economie verlangt moderne en eigen kaders, hetgeen onnodige wet- en regelgeving kan voorkomen.
• Zorg voor betere aansluiting van onderwijs op de behoeften uit de markt. Laat de broodnodige digitale vaardigheden in alle aspecten van het onderwijs terugkomen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee