Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe operator moet glasvezel-monopolie breken

Simac en Satchmodity proberen met aQuestora een bres te slaan in 'de monopolisering' van de glasvezelinfrastructuur door de gevestigde grote partijen. In Eindhoven en omgeving heeft de aanleg van `Fiber To The Home'-netwerken, volgens Simac en Satchmodity geen open toegang tot deze netwerken gecreëerd. Vooral maatschappelijke diensten op het vlak van zorg, veiligheid, onderwijs en domotica komen maar heel moeilijk met hun diensten op het Glasvezelnet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Als voorbeeld noemt aQuestora de situatie in de gemeente Nuenen: "In dit dorp heeft een coöperatie al in 2005 het voor elkaar gekregen om in eigen beheer een glasvezelnetwerk te bouwen met zo'n 85% penetratie. Maar ondertussen heeft deze coöperatie wel alle zeggenschap over de toegang tot het netwerk verloren, doordat het een preferent aandeel af heeft moeten staan aan een groot kabelbedrijf".

Ondernemen met gemeenschapsgeld

Om dergelijke ontwikkelingen tegen te gaan namen in eerste instantie de ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development en een conglomeratie van Eindhovense woningcorporaties het initiatief om een neutrale actieve operator op te richten. Om 'ondernemen met gemeenschapsgeld' te voorkomen is dit initiatief overgedragen aan het duo Simac en Satchmodity, die nu dus aQuestora hebben opgericht. Satchmodity is het persoonlijke investeringsvehikel van Jan Herps, die tevens directeur van aQuestora is. Simac ICT Nederland zorgt behalve voor risiciodragend vermogen ook beheer en technologiebewaking van de door aQuestora geïnstalleerde apparatuur.

Thuiszorg-oplossing Vcassa

aQuestora kan zich neutraal opstellen doordat het, anders dan de meeste grote dienstverleners, geen landelijke afspraken heeft en dus kan inspelen op de lokale behoeften. Als voorbeeld van zo'n lokale behoefte noemt het bedrijf het gebruik van internet voor thuiszorg, bijvoorbeeld op basis van Simac's thuiszorg-oplossing Vicassa.

aQuestora claimt alle online dienstverleners 'in de breedste zin van het woord' volgens het 'kostprijsplusprincipe' toegang te kunnen bieden biedt tot OPTA-gereguleerde glasvezelnetten: "Of het nu gaat om IP-diensten, VLAN's, managed ethernet services of koppelingen van diverse passieve glasvezelnetwerken, alles kan gerealiseerd worden zonder politieke, strategische dan wel contractuele belemmeringen".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in