Overslaan en naar de inhoud gaan

Opera hangt eigen 'rendering engine' aan de wilgen

Opera maakte het nieuws bekend op zijn website voor ontwikkelaars. De mededeling werd met gemengde gevoelens ontvangen. Bij de poll op Opera's eigen website geeft 44 procent te kennen het een slecht idee te vinden; 30 procent weet het nog zo net niet, en een kwart wordt er enthousiast van.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Snelheidsprobleem uit de wereld

Toch lijkt de beslissing goed nieuws voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Wat de gebruikers betreft: Opera heeft de prestaties van zijn browser de afgelopen tijd wel weten te verbeteren, maar niet in dezelfde mate als concurrenten Chrome, Firefox en Internet Explorer. Door te kiezen voor WebKit en V8, die ook door Googles Chrome worden gebruikt, kan Opera zich in één klap aan de kop van het klassement nestelen.

Een tweede voordeel voor gebruikers van Opera is, dat ze minder met incompatibiliteiten geconfronteerd zullen worden. Met WebKit gaat Opera de 'rendering engine' gebruiken die ook Google en Apple gebruiken in Chrome respectievelijk Safari. Daarmee sluit Opera aan bij de rendering engine met op dit moment het grootste marktaandeel.

Minder werk voor webontwikkelaars

Het voordeel voor de webontwikkelaars is hier het spiegelbeeld van. Webontwikkelaars hoeven in de toekomst met één 'rendering engine' minder rekening te houden bij hun programmeerwerk, als ze zo'n hoog mogelijke dekking nastreven. Dat is wellicht voor de desktop van minder belang, omdat Opera daar een vrij klein marktaandeel heeft. Maar op de draagbare apparatuur en spelletjesconsoles komt Opera veel vaker voor, mede dankzij zijn pionierswerk bij compressie van webpagina's aan de serverkant om het gegevensverkeer te beperken.

Conversietool voor Extensions

De populaire Extensions zullen kennelijk niet zonder meer werken bij de versie van Opera waarin Presto is ingeruild voor WebKit. Om dat probleem op te lossen is er een conversiehulpmiddel ontwikkeld. Ook zijn er voor ontwikkelaars van de uitbreidingen op Opera handleidingen en documentatie in voorbereiding, en wordt ook hulp geboden via de ontwikkelaarsfora.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in