Slim circuit verdubbelt bandbreedte mobiele netwerken
Daarom gebruiken apparaten bij draadloze communicatie verschillende frequenties voor zenden en ontvangen, of ze schakelen razendsnel heen en weer tussen zenden en ontvangen als er op één frequentie wordt gecommuniceerd. Daardoor wordt het beschikbare spectrum hooguit voor de helft benut. En dat probleem begint te klemmen nu steeds meer apparaten draadloos communiceren.
Interferentie razendsnel gecompenseerd
Het startende bedrijfje Kumu Networks heeft een methode ontwikkeld om dat probleem tegen te gaan. Het heeft een schakeling en met bijbehorend algoritme ontwikkeld dat razendsnel kan berekenen hoeveel interferentie een bepaalde zending veroorzaakt en op basis daarvan het uitgezonden signaal voor de ontvanger kan uitgummen. Kumu Networks heeft een prototype van zijn oplossing gereed, en gaat die naar eigen zeggen begin volgend jaar bij niet nader genoemde leveranciers van mobiele telefonie beproeven.
Dat uitvlakken van het zelf gegenereerde signaal is op zich niet nieuw. Voor satellietcommuncitie bestaat deze techniek al. Wat de vinding van Kumu Networks bijzonder maakt, is dat deze ook werkt in LTE- en wifi-netwerken, waar de signaalsterkte veel en veel hoger hoger ligt dan bij satellietcommunicatie. Toepassing in mobiele telefoons, tablets en laptops vraagt bovendien een veel slimmer algoritme dan bij het compenseren voor het zenden door een satelliet. In aardse omstandigheden moet men veel meer rekening houden met interferentie door weerkaatsingen van het uitgezonden signaal dan bij satellietcommunicatie.
Of Kumu Networks' oplossing in de praktijk echt werkt, moet nog blijken. Maar als het werkt, zal dat het beschikbare spectrum voor mobiele netwerken in één klap verdubbelen. Voornaamste winst voor de gebruikers van die netwerken is, dat ze elkaar minder in de weg zullen zitten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee