Web lijdt aan obesitas
Ten opzichte van eind 2013 nam de omvang van de gemiddelde webpagina met 15 procent toe. Die toename is weliswaar maar de helft van de 32 procent toename die over 2013 plaatsvond, maar is desondanks een zorgelijke ontwikkeling. Zware pagina's doen er langer over om te laden en daardoor neemt de responstijd van het web af.
In een ontleding naar type onderdelen waaruit de website is opgebouwd is te zien dat de afbeeldingen verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de bytes die over het web vliegen om een pagina op te bouwen. De gemiddelde webpagina bevat inmiddels ruim 1,2 MB aan beeldmateriaal. Met een toename van 21 procent zit hier ook de pijn van de groei. De omvang van CSS-bestanden groeide weliswaar met 24 procent iets sterker maar de omvang van de CSS-bestanden valt met 59 KB in het niet bij de plaatjes. Javascript is in omvang een goede tweede met 295 KB.
De omvang van Flash-content is de enige die daalt in 2014 en wel met 13 procent naar 76 KB.
Responsive ontwerp speelt belangrijke rol in overgewicht
Bucker wijst op het toenemend gebruik van kant-en-klare templates als een van de oorzaken van het toenemend gewicht van de gemiddelde pagina. Deze kant-en-klare templates zitten vol met functionaliteiten die in de website verder niet worden gebruikt worden, maar door de eigenaar van de site ook niet uit de code worden gehaald.
Wellicht nog belangrijker is de populariteit van responsive websites die zijn ontworpen voor de grootste schermen maar geschaald worden naar de kleinste smartphoneschermen en daarmee de lean-and-mean mobiele websites overbodig maken. Die trokken een aantal jaar gelden nog het gemiddelde omlaag.
Juist nu mobiele apparatuur een steeds belangrijker rol gaat spelen als primaire toegang tot het web, is aandacht voor efficiënte, 'dunne' websites belangrijk.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee