Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenter Google brengt banen naar Eemshaven

De komst van het megadatacenter van Google in de Eemshaven is een opsteker voor de werkgelegenheid in het noorden van het land. Op het complex zelf kunnen zo'n tweehonderd technici aan de slag. Indirect helpt het centrum volgens vakbond FNV waarschijnlijk nog enkele honderden mensen aan het werk, bijvoorbeeld voor de schoonmaak.
Tape-opslag bij Google
© Google
Google

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is dinsdag aanwezig bij de opening van de gigantische opslagfaciliteit. Het datacenter, waarvoor Google 600 miljoen euro uittrok, biedt ruimte aan vele duizenden servers van het internetbedrijf. Alleen al de bouw zorgde ervoor dat er afgelopen tijd voor zo'n 1500 mensen werk was op het tientallen voetbalvelden grote terrein.

Met de bouw begon echter ook het gedoe rondom om het prestigieuze project. FNV beklaagde zich erover dat er door uitzender Aelbers onderbetaalde uitzendkrachten uit het buitenland ingezet werden. Daarvoor stapte de bond ook naar de rechter, maar verloor die zaak vervolgens.

Google erkent dat de extra werkgelegenheid niet alleen de lokale bevolking ten goede komt. Toch zou meer dan de helft van de bouwvakkers en het uiteindelijke vaste personeel in Nederland zijn geworven.

Inmiddels is een nieuwe affaire aan het licht gekomen. Justitie verdenkt een Nederlandse projectontwikkelaar ervan jaren geleden een directeur van Google te hebben omgekocht om een eerder, kleiner datacenter naar de Eemshaven te halen. Google ontkent dit en benadrukt bovendien dat de affaire niets te maken heeft met het nieuwe datacenter.

Energievoorziening belangrijk argument

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat de Groningse locatie vooral interessant is vanwege de aanwezige infrastructuur. Ook is er makkelijk aan energie te komen. Google gaat gebruikmaken van groene stroom die wordt opgewekt met een nieuw windmolenpark van Eneco in Delfzijl.

Beleidsmakers hopen dat de regio door de komst van Google tevens een interessantere vestigingsplek wordt voor andere bedrijven. Volgens Google heeft ook de gewone Nederlandse internetter nog iets aan het datacenter. Diensten als Gmail, Maps en YouTube zullen hierdoor een tikkeltje sneller gaan werken in Nederland. Dit verschil is vermoedelijk echter zo klein dat mensen dit amper zullen merken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in