Duitsland blokkeert Chinese overnames chipbedrijven
De minister zei eerder al dat de verkoop van Elmos slecht zou zijn voor de nationale veiligheid. In strategisch belangrijke sectoren moet Duitsland minder afhankelijk worden van het buitenland, zei Habeck. Daar valt ook de chipsector onder. Bij Elmos in Dortmund, waar Silex 85 miljoen euro voor over had, worden niet de geavanceerdste chips gemaakt. Toch zou het strategisch belang groot zijn, omdat de halfgeleiders nog wel in medische apparatuur wordt verwerkt.
Habeck benadrukte dat buitenlandse investeringen in Duitsland welkom zijn en China een handelspartner blijft. Hij waarschuwde ook dat handel gebruikt kan worden voor machtspolitiek. "Een open economie is geen naïeve economie."
Zakenkrant Handelsblatt meldde eerder dat de Duitse regering ook de verkoop van het Beierse chipbedrijf ERS Electronics wilde verbieden.
Eerdere investering mocht wel
China en Duitsland hebben een intensieve handelsrelatie, maar bondskanselier Olaf Scholz kondigde onlangs aan minder afhankelijk van het Aziatische land te willen worden. De Chinese president Xi Jinping verstevigde onlangs zijn machtsbasis aanzienlijk. Onder Xi is de nadruk meer komen te liggen op nationale eenheid en de versterking van het communistische systeem, waarbij ook de censuur heviger is geworden.
Onlangs stond de Duitse regering toe dat het Chinese staatsbedrijf Cosco een belang van bijna 25% kreeg in een containerterminal in de Hamburgse haven. Die deal is omstreden en meerdere ministers, onder wie Habeck, had daar bedenkingen over.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee