Overslaan en naar de inhoud gaan

'Facebook werkt niet mee aan Cambridge Analytica-onderzoek'

Facebook wordt in de Amerikaanse staat Californië al achttien maanden onderzocht, naar aanleiding van het schandaal rondom Cambridge Analytica. Maar volgens procureur-generaal Xavier Becerra werkt het bedrijf niet mee aan het onderzoek. Becerra stelt dat het bedrijf geen gehoor geeft aan dagvaardingen voor meer informatie met betrekking tot het privacy-onderzoek.
facebook

Het onderzoek in Californië begon in 2018 al, nadat duidelijk werd dat Cambridge Analytica de gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers in handen had. Die gebruikers hadden geen toestemming gegeven om hun informatie te delen. 

Maar Facebook werkt dus niet mee aan dat onderzoek, vertelt Beccera aan CNBC. Hij wil het hooggerechtshof van San Francisco dan ook vragen om van Facebook te eisen dat ze meewerken aan het verzoek om extra documenten te leveren voor het onderzoek. 

Wat staat er in die documenten?

Die documenten moeten onder meer communicatie onder topmensen bevatten. Daarnaast zoekt Beccera naar informatie over wijzigingen aan de privacy-instellingen van Facebook en naar documenten met details over het privacyprogramma van het sociale medium. 

Die documenten hadden naar voren kunnen komen in een zoekactie door Facebook, maar die is nooit uitgevoerd. Volgens Beccera weigerde Facebook namelijk naar de documenten te zoeken. Ook heeft het bedrijf geen e-mails van CEO Mark Zuckerberg en COO Sheryl Sandberg die mogelijk gerelateerd zijn aan het onderzoek doorzocht. 

Facebook zelf zegt juist wel mee te werken aan het onderzoek. Will Castleberry, de VP van state and local policy, zegt dat het bedrijf "uitvoerig heeft meegewerkt" met het onderzoek. Hij ging echter niet in op de claim dat het bedrijf geen gehoor heeft gegeven aan dagvaardingen. 

Aankondiging is opvallend

Het is opvallend dat er uitspraken gedaan worden over het onderzoek. Amerikaanse staten en onderzoekers maken doorgaans niets bekend over lopende onderzoeken. Het enige moment dat er wel iets naar buiten komt, is als er een juridische actie ondernomen wordt waarmee het onderzoek geopenbaard wordt.

Dit is dan ook zo'n uitzondering. "Als Facebook aan onze legitieme, onderzoeksmatige verzoeken had voldaan, hadden we deze aankondigingen niet gemaakt. Maar ons werk moet door kunnen gaan", aldus Becerra. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in