Overslaan en naar de inhoud gaan

Google in paniek: Microsoft investeert miljarden in ChatGPT-maker OpenAI

OpenAI - het bedrijf dat ChatGPT ontwikkelde - kondigde gisteren aan dat Microsoft opnieuw investeert in het technologiebedrijf. Het gaat om een meerjarige multimiljardeninvestering. Inmiddels ziet Google deze investeringen als een serieuze bedreiging voor de eigen zoekmachine en bijbehorend advertentiemodel. Daar haalt het bedrijf nog altijd een groot deel van zijn inkomsten mee binnen.
dollars
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De geruchten over de investering die kan oplopen tot 10 miljard dollar, gaan al enige tijd rond. OpenAI heeft verschillende deeplearningtoepassingen die de afgelopen maanden furore maakten. Sinds het bedrijf in november de op AI-gebaseerde chatbot ChatGPT gratis beschikbaar stelde, is deze mateloos populair. Maar ook de beeldgenererende AI-tool Dall-E komt uit de labs van Open AI.

Deze AI-toepassingen hebben de discussies over de plek van kunstmatige intelligentie in de maatschappij flink aangezwengeld. De onderwijssector kan opeens niet meer onderscheiden of de teksten die leerlingen of studenten bij het maken van opdrachten zelf hebben geschreven of dat ze uit de koker van ChatGPT komen. De kunstsector heeft al processen aangespannen omdat Dall-E en vergelijkbare tools met een simpele opdracht kunstwerken maken in de stijl van bekende artiesten.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft investeert in OpenAI. In 2019 stak de techgigant al 1 miljard dollar in het AI-technologiebedrijf. Microsoft wil OpenAI ruim baan geven voor de verdere ontwikkeling van dit type technologie. Daarnaast krijgt de techgigant de mogelijkheid de technologie als eerste te integreren in de eigen producten. Zo werkt het bedrijf aan de integratie van ChatGPT in diverse Office-producten, waardoor deze applicaties makkelijk suggesties kunnen doen voor het opstellen van teksten.

Bedreiging voor Google

Microsoft zou ChatGPT ook willen integreren in de zoekmachine Bing. Vooral die stap vormt een grote bedreiging voor Google. In plaats van een lijst met links naar relevante websites te presenteren op een zoekopdracht, kan het taalmodel achter ChatGPT de relevante informatie uit die sites filteren en de samenvatting als een goedlopende tekst presenteren. Daar zitten allerlei haken en ogen aan zoals de transparantie, de betrouwbaarheid en de gekleurdheid van het gepresenteerde resultaat.

Maar het is voor Google wel reden voor paniek. Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page hebben volgens The New York Times afgelopen weekend verschillende keren crisisberaad gehad over de toekomst van hun zoekmachine die het bedrijf jaarlijks zo'n 149 miljard dollar oplevert. Volgens de Amerikaanse krant zou de Google CEO inmiddels 'code rood' hebben afgekondigd.

Inhaalrace nodig

Ook Google werkt aan verschillende projecten met eigen taalmodellen en andere deeplearningtoepassingen. Zo heeft Google een eigen taalmodel LaMDA, vergelijkbaar met GPT van OpenAI. Maar blijkbaar is de ontwikkeling daarvan nog niet op het niveau om daar een vergelijkbaar spektakel te ontketenen, zoals OpenAI deed. Volgens een analyse van Business Insider handelde Google tot nog toe behoedzaam vanwege de negatieve aspecten die de nieuwe AI-toepassingen met zich meebrengen. Het bedrijf ziet zich nu gedwongen om te versnellen of te verliezen.

Brin en Page hebben nadat zij afstand deden van hun prominente operationele posities bij Google en moederbedrijf Alphabet, zich niet meer bemoeid met de doorontwikkeling van de zoekmachine. Hun deelname aan het crisisoverleg betekent dat Alphabet alle zeilen bijzet om te voorkomen dat Microsoft de toppositie in zoektechnologie overneemt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in