Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp aan oliebedrijven drijft wig in klimaatdoelen 'big tech'

Microsoft en Amazon zijn onder andere verantwoordelijk voor alle rekendata die de olieproducenten gebruiken in hun zoektocht naar en productie van olie en aardgas. Daarmee profiteren ze op de achtergrond van de forse winsten die olieproducenten zoals Exxon Mobil en Chevron behalen. Tegelijkertijd zorgen deze activiteiten voor een spagaat in de klimaatdoelen van deze bedrijven, die juist beloofd hebben hun eigen CO2-uitstoot te verminderen.
oliewinning
© Shutterstock
Shutterstock

De techbedrijven helpen de oliegiganten om meer olie op te pompen, meldt persbureau Bloomberg. Zo maakt Microsoft het voor ExxonMobil mogelijk om grote aantallen data van olievelden te analyseren. Amazon zorgt op zijn beurt bijvoorbeeld voor simulaties om te berekenen hoeveel de maximum hoeveelheid olie is die uit bestaande bronnen kan worden gehaald.

Dat levert spanning op met de klimaatdoelen van deze bedrijven, die juist beloofd hebben hun eigen CO2-uitstoot te verminderen. Microsoft heeft gezegd dat het tegen 2030 meer koolstof uit de atmosfeer wil halen dan het uitstoot, en Amazon wil tegen 2040 klimaatneutraal zijn.

Acties tegen verspilling

De grote techbedrijven verantwoorden hun samenwerking met de oliegiganten door aan te geven dat ze de olieproducenten helpen om de overgang van vervuilende brandstoffen naar schone brandstoffen te versnellen. Zo zegt Microsoft met Chevron samen te werken om afval uit de landbouw om te vormen tot brandstof. Amazon geeft aan Marathon Oil te helpen met het identificeren en uitbannen van methaanlekkages.

Amazon en Microsoft zeggen ook dat het efficiënter maken van oliebedrijven onderdeel uitmaakt van hun eigen verduurzamingsstrategie. Daarbij zeggen ze ook dat ze hun klanten helpen om onnodige uitstoot te voorkomen, die ontstaat bij oude datacenters en software die gevoelig is voor fouten.

Maar er is nog geen bewijs dat deze projecten slagen of werken als compensatie voor schadelijke uitstoot. Bronnen bij de techbedrijven kunnen aan Bloomberg geen actuele cijfers of data geven om de compensatie te staven. Critici zeggen dat dit soort contracten tussen tech- en oliegiganten de tijd van de fossiele brandstoffen oprekken en zorgen voor nog meer milieuschade.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in