Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel en Apple hebben last van afnemende vraag naar computers

Het Amerikaanse chipconcern Intel merkt dat de vraag naar datacenterchips terugloopt en mensen minder geneigd zijn om nieuwe computers te kopen. Daardoor is de omzet bij 's wereld grootste maker van computerprocessors met meer dan een vijfde gekelderd. Apple en Amazon zagen hun omzet juist flink stijgen, zo laten zij weten in hun kwartaalcijfers.
© Flickr/Creative Commons
Flickr/Creative Commons

Na twee jaar groei op de markt voor pc's, nemen de uitgaven voor laptops en desktops de laatste tijd snel af. Dat komt ook door de hoge inflatie waardoor consumenten momenteel scherp op hun uitgaven letten en de aankoop van een nieuwe computer liever uitstellen.

Daarbij verdiende Intel afgelopen kwartaal minder met de verkoop van dure serverchips, iets wat analisten niet hadden zien aankomen. Intel was hierdoor afgelopen kwartaal nog maar goed voor dik 15 miljard dollar aan opbrengsten. Dat is 22% minder dan een jaar terug en veel lager dan de deskundigen in doorsnee hadden verwacht. Verder was sprake van een nettoverlies van bijna een half miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar ging nog meer dan 5 miljard dollar winst in de boeken.

De problemen bij Intel staan niet op zich zelf. Marktonderzoeker Gartner voorzag eerder deze week al dat de groei van de wereldwijde chipmarkt dit jaar minder sterk zal uitvallen dan eerder gedacht. En volgend jaar zou die markt zelfs kunnen gaan krimpen. Het bureau wees ook al op de zwakkere vraag naar computers omdat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven. Wel bleef Gartner positief gestemd over de vraag naar chips voor datacenters. Ook de vraag naar halfgeleiders in auto's blijft volgens het onderzoeksbureau sterk. De auto-industrie heeft al langere tijd te kampen met tekorten aan chips.

Apple profiteert van diensten

Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer omzet geboekt. In totaal had Apple een omzet van 83 miljard dollar in april, mei en juni, een record voor dit kwartaal. Omgerekend is dat zo'n 81,4 miljard euro. De omzet van producten liep daarbij met zo'n 600 miljoen dollar terug, wat vooral te wijten was aan lagere verkopen van Mac-computers en zaken als koptelefoons, slimme speakers en Apple Watch-smarthorloges.

Apple had al gewaarschuwd dat leveringsproblemen een hap van 4 tot 8 miljard dollar zouden nemen uit de resultaten in dit kwartaal. Analisten denken dat die neergang vooral bij de Mac en de iPad terecht is gekomen. Fabrieken waar Apple die apparaten in elkaar laat zetten staan in de regio's in China waar langdurige lockdowns wegens corona voor problemen zorgden.

De inkomsten uit de dienstentak groeiden wel, met ruim 2,1 miljard dollar tot 19,6 miljard dollar. Daaronder vallen bijvoorbeeld streamingdiensten Apple Music en Apple TV+, maar ook betaaldienst Apple Pay. Onder de streep hield Apple bovendien minder winst over. Daarmee is dat na de iPhone, die ook meer geld opleverde, met afstand de tweede inkomstenbron voor Apple. Inmiddels heeft Apple 860 miljoen klanten die minimaal één abonnement hebben, tegen 825 miljoen vorig kwartaal.

Apple gaf ondertussen flink meer geld uit aan onderzoek en ontwikkeling en ook aan zaken als lonen en advertenties. Daardoor daalde de winst in het kwartaal naar 19,4 miljard dollar waar een jaar geleden nog een winst van 21,7 miljard dollar dollar de boeken in ging. Volgens Apple-topman Tim Cook zal de omzet ook in het lopende kwartaal weer toenemen. De leveringsproblemen in China zijn veel minder groot geworden, waardoor het techconcern weer beter aan de vraag van klanten kan voldoen. Wel spreekt Apple van "moeilijke economische omstandigheden".

Winst Amazon in het rood

Amazon is er juist in geslaagd om zijn verkopen afgelopen kwartaal opnieuw stevig op te voeren. Daarbij rekent het Amerikaanse webwinkelconcern ook voor de zomerperiode op een flinke groei, ondanks dat veel shoppers de laatste tijd met hoge inflatie kampen en dus extra op hun uitgaven zullen letten.

In de voorbije periode dikten de opbrengsten op jaarbasis met 7% aan tot meer dan 121 miljard dollar. En voor het lopende kwartaal wordt zelfs op 125 miljard tot 130 miljard dollar aan omzet gerekend, goed voor een groei van 13 tot 17%. Topman Andy Jassy, die vorig jaar de dagelijkse leiding overnam van oprichter Jeff Bezos, wijst in een verklaring onder meer op het succes van abonnementsdienst Prime.

Dit alles wil niet zeggen dat Amazon ontwikkelingen als de flink gestegen energie- en transportkosten helemaal niet voelt. Maar volgens Jassy lukt het tegelijkertijd om de productiviteit te verbeteren waardoor de kosten beheersbaarder worden.

Onder de streep dook Amazon afgelopen kwartaal wel 2 miljard dollar in het rood. Dat grote verlies was vooral te wijten aan een afschrijving van bijna 4 miljard dollar op het belang van de onderneming in fabrikant van elektrische auto's Rivian, dat al langer moeite heeft om aan productiedoelstellingen te voldoen. Volgens Amazon gaat het puur om een boekhoudkundig verlies. Dit zou geen invloed hebben op de bedrijfsvoering.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in