Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder investeringen in digitalisering, vanwege zwakkere economie én voor AI

De digitale economie in Nederland heeft in het tweede kwartaal van dit jaar twee schijnbaar tegenstrijdige trends getoond. Enerzijds is er minder geïnvesteerd in digitalisering, door de zwakkere economie. Anderzijds zijn er duidelijke tekenen van herstel. Dit blijkt uit de eerste Kwartaalmonitor Digitale Economie, die vandaag uitkomt.

Dit nieuwe rapport belicht niet alleen de IT-sector in Nederland en digitale infrastructuur, maar ook de mate van digitale transformatie in het reguliere bedrijfsleven. Die drie gebieden hebben een sterke samenhang én spelen een belangrijke rol op nationaal niveau. "Digitalisering speelt een cruciale rol in het toekomstige verdienmodel van Nederland", stelt de Kwartaalmonitor. Deze analyse van digitalisering in Nederland is afkomstig van Rabobank, onderzoeksbureau PB7, ICT-bedrijvengids Partner Navigator, plus belangenverenigingen Dutch Cloud Community en Dutch Data Center Association.

Twee gezichten

"In het tweede kwartaal van 2024 laat de digitale economie twee gezichten zien", meldt het rapport. "Door de afzwakkende economie van het afgelopen jaar zijn ook veel digitale investeringen in het bedrijfsleven op een lager pitje komen te staan. Als gevolg daarvan valt de groei in de digitale sector vrijwel stil, hoewel we ook duidelijke tekenen van herstel zien." Dat herstel uit zich in een groei van ruim 3 procent voor de toegevoegde waarde van de digitale sector, ten opzichte van een jaar terug. Ondertussen is de werkgelegenheid wel licht gekrompen.

Tegelijk met de remmende werking van de zwakkere economie is er nog een andere factor die zorgt voor minder investering in digitalisering. Namelijk kunstmatige intelligentie (AI), in de vorm van de huidige hype rond generatieve AI (genAI) en wat dat voor bedrijven en organisaties in vele verschillende sectoren kan betekenen. Meer investeringen in digitale technologie lijken dan logisch, maar er lijkt nu even sprake van een tussenfase.

Adempauze voor AI

"Naast de afgekoelde economie speelt kunstmatige intelligentie een rol bij deze terughoudendheid: de digitale economie lijkt een adempauze te nemen in aanloop naar een AI-hausse", aldus de Kwartaalmonitor. "Na de eerste kennismaking met generatieve AI en experimenteel gebruik daarvan, bereiden veel bedrijven zich nu voor op de implementatie daarvan. Dat zien we bevestigd in de digitale infrastructuur, waar de groei juist sterk doorzet en op een aantal punten zelfs versnelt."

Ondertussen toont de inzet van digitale middelen, voor belangrijke bedrijfsprocessen in alle sectoren, een robuuste groei. Dit is dus ondanks het feit dat de IT-uitgaven in het tweede kwartaal van dit jaar op een wat lager pitje staan. De analisten van de Kwartaalmonitor Digitale Economie zien wel dat digitale uitgaven steeds meer naar nieuwe technologie gaan. Daarbij stijgen de uitgaven aan cloud computing sterk: met wel 16 procent.

Dynamiek en innovatie

"De toenemende adoptie van cloud- en hostingdiensten draagt sterk bij aan de dynamiek en innovatie binnen de economie. Verder zien we bijvoorbeeld dat de online-bestedingen en het gebruik van digitale betalingssystemen blijven doorstijgen, wat de toenemende afhankelijkheid van en vertrouwen in digitale middelen onderstreept. Inmiddels werken er dan ook al 549.000 mensen met een ICT-beroep in Nederland."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in