Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse cloudsector: onderwijs teveel gericht op cloudreuzen

Toekomstige systeem- en netwerkbeheerders worden door het Nederlandse MBO-onderwijs teveel gericht op technologie en oplossingen van grote Amerikaanse bedrijven. Zo luidt de klacht van belangenvereniging Dutch Cloud Community. Opensource-oplossingen krijgen volgens de organisatie weinig aandacht, terwijl die in Nederland wel veel worden gebruikt.

"Bij Dutch Cloud Community zijn we al geruime tijd betrokken bij het vraagstuk van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt", meldt de belangenbehartiger van Nederlandse cloud-, hosting- en internetbedrijven. "Dit is voor ons een cruciaal thema. Enerzijds in het belang van onze leden (iedere werkgever weet hoe moeilijk het is om goed opgeleide jonge professionals te vinden) en anderzijds voor de jongeren zelf; iemand die succesvol een ICT-opleiding afrondt moet beschikken over de juiste vaardigheden om een carrière op te bouwen. Een goede aansluiting tussen opleiding en praktijk is daarbij essentieel."

Microsoft Azure en AWS

De geluiden die Dutch Cloud Community hoort van ROC's (regionale opleidingscentra) maar ook van werkgevers die MBO'ers in dienst hebben, is dat het ICT-onderwijs sterk gericht is op de oplossingen van grote Amerikaanse cloudaanbieders. Het gaat dan met name om Microsoft Azure en AWS (Amazon Web Services).

De vereniging stelt dat die twee techreuzen zeker onderwijsaandacht verdienen. Ze bieden immers "uitgebreide, kwalitatieve oplossingen die breed worden toegepast in de industrie". De oplossingen van die bedrijven een plek geven in het onderwijs zodat studenten ermee leren werken "is dan ook logisch". Maar naast die commerciële partijen is er veel meer aanbod. "Onafhankelijke Nederlandse ICT- en cloudbedrijven maken gebruik van een breder scala aan oplossingen, waarbij platformen als OpenStack, Proxmox en OpenNebula een belangrijke rol spelen."

'Werkgevers voelen zich gedwongen'

De focus op grote, commerciële partijen kan op termijn negatieve gevolgen hebben, ook door vlekeffect. "De huidige situatie creëert afgestudeerden die uitsluitend bekend zijn met de diensten van de hyperscalers. Dit leidt er indirect toe dat werkgevers zich gedwongen voelen om hun eigen omgevingen af te bouwen en over te stappen naar de grote Amerikaanse providers, simpelweg omdat hun personeel alleen daarmee kan werken."

"Dit verzwakt onze eigen industrie en ons land. De Nederlandse cloudsector draait haar eigen stacks en heeft dringend behoefte aan personeel dat deze systemen kan ondersteunen. Deze sector bouwt veelal aan virtualisatie-oplossingen, vaak op basis van opensourcesoftware." Het gaat hierbij niet puur en alleen om zakelijke belangen. Dutch Cloud Community haalt ook de trend aan van digitale onafhankelijkheid en datasoevereiniteit, wat speelt in Nederland en in Europa.

Onderwijs als marketingtool voor Big Tech

De oproep die de vertegenwoordiger van de Nederlandse cloudsector doet, is werk maken van een breder pakket aan onderwijsmateriaal. "Zodat studenten beter aansluiten op de behoeften van de Nederlandse arbeidsmarkt." Daarbij worden nog harde woorden geuit over de invloed van grote techbedrijven op het onderwijs: er "moet worden voorkomen dat het onderwijs een sluikse marketingtool wordt die bedrijven ‘by default’ richting de Big Three stuurt."

De organisatie spreekt van een marketingstrategie, waarbij bedrijven als Cisco en Top Desk het goedkoop en gemakkelijk maken voor het MBO om studenten leveranciersspecifieke certificaten te laten behalen. "Hierdoor zijn jonge afgestudeerden allemaal goed bekend met Cisco, maar niet met Juniper, terwijl de netwerkproducten van Juniper zeer populair zijn. Er zijn tal van soortgelijke voorbeelden. De giganten in de sector proberen op deze manier een lock-in te creëren bij studenten, in de wetenschap dat dit hen later een enorm voordeel biedt ten opzichte van de concurrentie."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in