Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook oprichter Volmac in 'Panama Papers'

Van Oosterom is niet de enige Nederlander. In totaal komen honderden landgenoten in de Panama Papers voor, maakten Trouw en FD maandagnacht bekend. De twee Nederlandse dagbladen maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de zondag uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.
Corruptie
© CC0 _Flickr
CC0 _Flickr

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama’s.

Al dertig jaar in Panama

Volmac-oprichter Van Oosterom zit al sinds 1986 in Panama, waar hij de bedrijven Moricourt Properties Inc en Odessa Overseas S.A. liet oprichten. Volgens een woordvoerder van Van Oosterom bezitten de beide vennootschappen vastgoed in Monaco, dat in 1999 is verkocht. Hij heeft het FD en Trouw laten weten dat de vennootschappen inclusief de vastgoedbezittingen overgedragen worden aan de koper. Volgens hem is het in Monaco heel normaal om vastgoed te verkopen in entiteiten, en zijn Panamese holdings daarvoor de meest gebruikte.

Uit de gelekte gegevens van Mossack Fonseca is op te maken dat beide vennootschappen in hetzelfde jaar nog worden ondergebracht bij een concurrent van de juridisch dienstverlener.

Grote naam in IT-land

Van Oosterom (Hilversum, 12 december 1937) stond enige tijd op de tiende plaats in de Quote 500, vooral dankzij het geld dat hij verdiende met Volmac dat hij in 1966 mede-oprichtte. Door standaardisatie van ontwikkelmethoden en projectwerk heeft hij volgens velen de IT-consultancy in Nederland geprofessionaliseerd. Ook staat Van Oosterom bekend als pionier in het motiveren van medewerkers door middel van financiele prikkels. Hij betrok als een van de eerste zijn medewerkers bij de bedrijfsvoering met aandelen in de onderneming.

De eigengereide Van Oosterom weigerde destijds mee te werken aan de overname van Cap Gemini NV door het Franse moederconcern Cap Gemini SA, omdat hij de prijs te laag vond. Hij frustreerde in zijn eentje het fusieproces van de Cap Gemini's.

Hij is naast ondernemer ook verwoed schaker. Op 7 februari 2005 werd Van Oosterom met 11 punten uit 14 wedstrijden wereldkampioen correspondentieschaak. Op 11 mei 2008 herhaalde van Oosterom deze prestatie. De laatste jaren stak hij veel geld in het organiseren van schaak- en biljarttoernooien.

Meer namen volgen...

Trouw en het FD hebben de namen van alle Nederlanders en buitenlanders die geld hebben gestald in belastingparadijzen. Over enkele weken worden alle namen bekendgemaakt. Trouw en FD geven nu enkele namen vrij, omdat die volgens de kranten journalistieke relevantie hebben.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in