Infosys beschuldigd van discriminatie tegen 'domme Amerikanen'
Zo'n 90 procent van de circa 15.000 Infosys-werknemers in de VS is van ethnisch Zuid-Aziatische afkomst. Het gaat merendeels om mensen met Indiase (voor-)ouders, maar ook mensen van Nepalese en Bengalese origine zijn goed vertegenwoordigd. Westerse medewerkers zijn met circa 10 procent deelname op de loonlijsten van de Amerikaanse vestigingen van Infosys duidelijk ondervertegenwoordigd. De afwijkende etnische mix zou volgens de aanklacht het gevolg zijn van systematische achterstelling van Amerikaanse werkzoekenden.
"We zijn goed voor je geweest"
Een van de klagers, Brenda Koehler, was geïnteresseerd in de functie van “Lead VMware/Windows Administrator” bij Infosys, maar werd afgewezen omdat ze volgens Infosys niet over de voor de functie vereiste ervaring met Microsoft's Active Directory-technologie beschikt, terwijl ze die ervaring wel claimde. De baan ging naar iemand uit Bangladesh.
In een 'class action suit' tegen Infosys verwijst Koehler naar eerdere meldingen, van onder meer de als 'klokkenluider' aangemerkte ex-werknemer Jay Palmer, die al in 2008 wees op de kennelijke achterstelling van "Americans/Christians" in het aanstellingsbeleid van Infosys. Toen Palmer bezwaar maakte tegen de gang van zaken, werd hij opgebeld door een Infosys-functionaris die hem onder meer zou hebben gezegd: "waarom doe je dit, stomme Amerikaan, we zijn goed voor je geweest".
H-1B-visa misbruik
Angel is de hele kwestie lijkt overigens niet een etnische antipathie tegen Amerikanen of Christenen, maar veeleer een economische afweging; buitenlanders die via een zogeheten H-1B-visum in de VS aan het werk mogen, nemen genoegen met een beduidend lager salaris dan gevestigde Amerikanen. Het H-1B-visum is gekoppeld aan een baan en wordt alleen verstrekt als de werkgever geen geschikte kandidaten uit de lokale Amerikaanse arbeidspool kan recruteren. Infosys zou met die regel de hand lichten door geschikte 'Christen-Amerikanen', zoals Koehler, af te wimpelen en vervolgens goedkope Aziaten in te vliegen.
In een reactie laat Infosys weten de beweringen van mw. Koehler categorisch van de hand te wijzen: "Infosys is een 'gelijke-kansenwerkgever'. (..) We zien er naar uit de kwestie ten overstaan van de rechtbank te mogen ophelderen." In ogenschijnlijke weerwil met het geuite verlangen zich voor de rechter te mogen verdedigen, begint Infosys het juridische steekspel met in twijfel te trekken of de aanklacht wel 'geschikt' is voor een 'class action suit', zoals Koehler die nu op de rails tracht te krijgen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee