Overslaan en naar de inhoud gaan

Outsourcers ondervinden weinig last van stroomstoring

Nederlandse klanten die voor hun IT afhankelijk zijn van grote dienstverleners die veel werkzaamheden hebben uitbesteed naar India, zoals Accenture, IBM, Capgemini, Sogeti en Atos, zullen nauwelijks hinder hebben ondervonden van de uitgebreide stroomstoringen die het halve land gisteren en een paar dagen ervoor lam legden. De meeste IT-bedrijven in India zitten buiten de getroffen gebieden in het noorden en noordoosten van India.
Business
Shutterstock
Shutterstock

En voor zover ze er wel gevestigd zijn, beschikken ze meestal over noodaggregaten.

Typisch Indiaas

“Wij zitten zelf in Gurgaon, iets ten zuidwesten van New Delhi, dat midden in het getroffen gebied ligt. Ook Accenture en IBM hebben daar vestigingen”, vertelt Thijs Vermeer, manager ICT bij Xebia. Toch zegt hij helemaal geen problemen te hebben gehad door de stroomstoring. “Ieder gebouw daar heeft een eigen noodstroomvoorziening. Dat is typisch Indiaas: ze bouwen er gewoon om problemen heen. Als de netbeheerder het niet zelf voor elkaar krijgt om een stabiel elektriciteitsnetwerk te garanderen, verzinnen ze zelf wel een oplossing.”

Gigantische generatoren

Volgens Vermeer gaat het om gigantische generatoren die minstens een week vooruit kunnen in geval van een grote stroomstoring. “En als de diesel opraakt, komt er een nieuwe tankwagen aangereden.” Kleine haperingen in de stroomvoorziening, die volgens hem al gauw zo’n zeven keer per dag optreden, worden ondervangen met batterijen en als het langer duurt wordt er overgeschakeld op het noodaggregaat. “Onze klanten zullen er helemaal niets van hebben gemerkt.”

Jolanda Peek, woordvoerder van Sogeti, laat weten dat het geen kantoren heeft in het getroffen gebied. De vestigingen in Mumbai en Bangalore in respectievelijk het westen en zuiden van India beschikken over eigen generatoren. Country Manager Harshawardhan Tulapurkar garandeert dat de dienstverlening aan klanten altijd door kan gaan, ‘wat er ook gebeurt’: “De generatoren staan altijd op stand-by, zodat we als er een probleem optreedt met de elektriciteitsvoorziening, naadloos kunnen overschakelen.”

De meeste kantoren van Capgemini in India staan buiten het getroffen gebied, zoals Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Pune en Chennai. Maar het heeft ook kantoren in steden waar de stroomstoring wel toesloeg: Kolkata (het vroegere Calcutta) en Gurgaon. "Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn er geen grote problemen ontstaan. Uiteraard zijn we voorbereid op dit soort situaties, onder meer met noodstroomvoorzieningen en een continuity plan", licht woordvoerder Alexander Kuhn toe.


Problemen om op het werk te komen

Ook een woordvoerder van Microsoft India laat weten dat het softwarebedrijf weinig hinder heeft ondervonden van de stroomstoring, ook al heeft het een aantal kantoren in het getroffen gebied. “Het werk kon gewoon doorgaan, al hebben een aantal medewerkers wel problemen om op het werk te komen in de enorme verkeerschaos die ontstond doordat treinen en metro’s urenlang stil kwamen te staan en verkeerslichten niet meer werkten.”

Cognizant Technology Solutions heeft 12.000 medewerkers in het getroffen gebied. Maar omdat het snel over kon schakelen op noodvoorzieningen en het ook nog eens meer dan 90.000 medewerkers heeft in andere delen van India die niet werden getroffen door de stroomstoring en werk konden overnemen, wist ook dit bedrijf de boel onder controle te houden. Dell nam vergelijkbare maatregelen, zo liet het in diverse Amerikaanse media weten.

Inmiddels volledig herstel

Het Indiase elektriciteitsnet is inmiddels volledig hersteld. Het staatsbedrijf dat de stroomvoorziening verzorgt, maakte woensdagochtend bekend dat de drie netwerken die waren uitgevallen het weer doen. Volgens de regering viel de elektriciteit uit doordat een aantal deelstaten meer stroom gebruikte dan is toegestaan. Vanwege tekorten moeten de staten zich aan quota houden. Verder is het netwerk sterk verouderd en wordt de situatie dezer dagen nog verergerd door het extreem hete weer in India, waardoor extra veel energieslurpende airconditioners worden gebruikt.

Ongeveer 670 miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten. Trams en metro’s vielen stil, mijnwerkers zaten vast onder de grond en ziekenhuizen moesten op noodstroom overschakelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in