Jan Baan hekelt digitale aanpak overheid
E-governance beargumenteert in een manifest dat overheidsprojecten nooit groter mogen zijn dan 2 miljoen euro. Grotere projecten zijn complex en krijgen daardoor te maken met een lange doorlooptijden. Tegen de tijd dat ze worden opgeleverd zijn ze achterhaald. Ook zijn de grote projecten al snel zo ingewikkeld dat de uiteindelijke oplossing het probleem niet blijkt op te lossen.
Te grote afhankelijkheid van externe IT-deskundigheid
In een blog noemt E-governance de megaprojecten SPEER, Programma Vernieuwing Studiefinanciering, de ICT Transitie van het WERKbedrijf bij het UWV, Kwaliteit en Innovatie (KEI) en P-Direkt als voorbeelden van grote afhankelijkheid van externe IT-deskundigheid. Tussen 2011 en 2015 verdubbelden de uitgaven voor IT-advies door externen van 172 miljoen naar 351 miljoen.
De meen achter E-governance constateren dat Nederland het best goed doet als 4e op de Networked Readiness Index (NRI) van het World Economic Forum (WEF). De Nederlandse overheid steekt daar echter met een 17e plaatst schraal bij af. De groep heeft het rapport van de Commissie Elias en een studiereis naar Estland aangegrepen om de overheid een spiegel voor te houden. De overheid van Estland staat op positie 6 van de NRI.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee