Overslaan en naar de inhoud gaan

98% bedrijven heeft problemen gehad door aanval in digitale supply chain

Maar liefst 98% van de bedrijven heeft problemen gehad als gevolg van een cyberaanval binnen de digitale toeleveringsketen. Dat blijkt uit onderzoek van cybersecurityplatform BlueVoyant onder 2.100 CIO's, CISO's en CTO's in elf landen, in bedrijven met meer dan 1.000 werknemers. Daaronder zaten ook 300 Nederlandse respondenten.
© Shutterstock
Shutterstock

Ook onder de Nederlandse respondenten komen problemen als gevolg van aanvallen op de digitale supply chain vaak voor: 98% van de Nederlandse respondenten geeft aan hier in het verleden last van te hebben gehad. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen het nog om 96% ging. "Dit is een schrikbarend hoog percentage", aldus Vincent Turner, directeur Nederland bij BlueVoyant.

Niet alleen hebben bedrijven last van aanvallen op toeleveranciers, maar ook van aanvallen op de eigen organisaties door kwetsbarheden in de toeleveringsketen. 96% van de Nederlandse respondenten werd in de afgelopen twaalf maanden geraakt door een aanval als gevolg van een beveiligingslek in de supply chain. 57% kreeg zelfs met twee tot vijf aanvallen te maken. Bij 13% bleef het bij slechts één aanval, aldus het onderzoek.

Geen prioriteit

"Wat mij nog het meeste opvalt is dat Nederlandse bedrijven third party cyberrisico’s het minst hoog op de agenda hebben staan vergeleken met alle andere ondervraagde landen", aldus Turner. Maar liefst 43% van de Nederlandse respondenten zegt namelijk dat cyberrisico's van derde partijen nog niet op hun radar staan. Dat is significant hoger dan de wereldwijde meting, die uitkomt op 38%. En bij slechts 30% van de Nederlandse respondenten zijn cyberrisico's bij derde partijen een prioriteit voor hun organisatie, wat het laagste percentage is van alle ondervraagde landen.

Turner: "Alleen al in de afgelopen weken hebben we ernstige datalekken gezien bij kritische onderwijs- en overheidsorganisaties, waarbij slechts één cyberaanval tot ernstige schade leidde. Het roept de vraag op: wie is de volgende? En ik wil niet alleen zeuren... de oplossingen zijn er gewoon... wat kost er meer? Preventief handelen of nadien opruimen?"

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in