AIVD dacht mee over ontwikkeling CoronaMelder app
Het coronavirus bracht nieuw werk met zich mee voor de AIVD, zo schrijft de organisatie. De dienst werd gevraagd mee te denken over de beveiliging van coronavaccins en de ontwikkeling van de CoronaMelder app.
Daarnaast deden ook de departementen met thuiswerkende ambtenaren en farmaceutische bedrijven die werken aan vaccins een beroep op de speciale kennis van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging van de AIVD. De dienst evalueerde onder meer de verschillende thuiswerkoplossingen waarmee de Rijksoverheid werkt.
Meer vraag naar advies
Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), een onderdeel van de AIVD, is de nationale autoriteit voor het beveiligen van digitale processen en vertrouwelijke en geheime informatie. De AIVD meldt in het jaarverslag dat er elk jaar meer vraag naar advies over informatieveiligheid.
Onderzoek naar 5G
Verder valt in het verslag te lezen dat de AIVD onderzoek doet naar de veiligheid van de Nederlandse telecom-infrastructuur, waaronder de toekomstige 5G-infrastructuur. Zo werd het dreigingsbeeld geactualiseerd en wordt er verder gewerkt aan maatregelen die deze infrastructuur veiliger maken. De dienst hielp in 2020 ook bij het oplossen van diverse cyberincidenten, waaronder een kwetsbaarheid die in januari 2020 werd ontdekt in enkele toepassingen van Citrix.
De AIVD is daarnaast ook betrokken geweest bij de uitvoering van de Nationale Cryptostrategie (NCS), die in 2020 vertraagd werd door de coronapandemie. De strategie, die sinds 2019 bestaat, beschrijft hoe het NBV betrouwbare beveiligingsmiddelen voor zeer gevoelige informatie kan laten ontwikkelen en hoe er moet worden omgegaan met de kwetsbare leveranciersbasis voor beveiligingsmiddelen.
Reisbeperkingen
Corona had op diverse manieren impact bij de organisatie. Zo werden de buitenlandse inlichtingendiensten dit jaar door de virusuitbraak beperkt in wat ze fysiek konden doen. “Reisbeperkingen maakten in- en uitreizen een deel van het jaar moeilijker voor inlichtingenofficieren. Dat probeerden diensten te compenseren door vaker digitaal te spioneren - wat een gering afbreukrisico heeft en doorgaans minder geld kost", meldt de AIVD in het verslag.
De AIVD constateerde ook meer cyberaanvallen, omdat bedrijven en overheden in 2020 zoveel afhankelijker waren van software waarmee op afstand kan worden ingelogd. Daarbij wordt opgemerkt dat lang niet alle software die bedrijven gebruikten voor thuiswerken veilig was. Veel bijeenkomsten waarin de AIVD overheid, bedrijven en universiteiten adviseert konden vanwege corona niet doorgaan. Dat heeft de AIVD proberen op te lossen met meerdere, kleinere bijeenkomsten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee