Overslaan en naar de inhoud gaan

BIT gaat ontwikkeling CoronaMelder evalueren

Het Bureau ICT Toetsing gaat de ontwikkeling van CoronaMelder evalueren. Dit bijdragend aan het lerend vermogen van het CIO-stelsel. De toezichtraad van het BIT heeft hier positief op gereageerd, maar ziet ook wat beren op de weg. Dat blijkt uit de stukken die staatssecretaris Raymond Knops afgelopen week naar de Tweede Kamer stuurde.
coronatraceren Bluetooth
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) vroeg tijdens een debat over CoronaMelder lessen te trekken uit het ontwikkelingstraject voor andere ICT-projecten bij de overheid. Volgens Knops heeft het BIT de expertise om hier een rol in te spelen en is daarom gevraagd om dat te doen. “Ik zie net als uw Kamer de meerwaarde van zo’n evaluatie ten behoeve van het lerend vermogen binnen het stelsel en zeg u hierbij toe dat te zullen doen.”

Voor het einde van het jaar laat Knops de Tweede Kamer weten hoe deze evaluatie vorm gaat krijgen. Knops schrijft in de brief niet of het ontwikkelingstraject van CoronaMelder ook voor andere ICT-projecten bij de overheid geschikt is.

Adviserende en meedenkende rol

De toezichtraad van het BIT vindt het positief dat het orgaan een adviserende en meedenkende rol heeft bij noodvoorzieningen in verband met Covid-19. Maar de raad zegt ook dat zo’n rol op gespannen voet kan komen staan met de onafhankelijkheid van het BIT. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de toezichtraad: “De Toezichtraad is zeker niet tegen het reageren op een acute hulpvraag op terreinen waar het BIT ook adviseert. De Toezichtraad heeft er echter op gewezen dat vooraf aan het ingaan op de gestelde hulpvraag het collisie risico met de vraagsteller gecommuniceerd moet worden. Het collisie risico ontstaat als na een gegeven advies door het BIT op basis van de selectiecriteria hetzelfde project getoetst moet worden door het BIT.”

CoronaMelder

De CoronaMelder-app is ontwikkeld om de GGD’s te helpen bij het bron- en contactonderzoek. Het kabinet maakte begin april bekend te willen gaan werken met zo’n app. In eerste instantie kreeg het ministerie veel kritiek op het proces waarbij ook een appathon werd georganiseerd.

Toen duidelijk werd dat geen van de apps die meededen aan de appathon geschikt werd bevonden, werd een nieuw traject opgezet waarbij IT-experts van buiten de overheid werden betrokken. Dit traject is succesvoller. Sinds zaterdag is de app beschikbaar voor alle Nederlanders en inmiddels zo’n 2,2 miljoen keer gedownload. Volgens betrokken security-expert Brenno de Winter zou het ontwikkeltraject van CoronaMelder de norm bij de hele overheid moeten worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in