ASML: geen rol China bij spionage
Het Financieele Dagblad meldde als eerste de vermeende spionagepraktijken door China. Volgens ASML wordt in het artikel een eerdere rechtszaak in de VS belicht. Medewerkers zouden ASML voor miljoenen euro's schade hebben berokkend toen zij onder meer broncode, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buitmaakten. In die zaak werd een bedrijf genaamd XTAL schuldig bevonden aan het misbruiken van vertrouwelijke informatie van ASML. De chipmachinemaker kwam de fraudeurs zelf op het spoor.
Ook andere nationaliteiten
ASML zegt de uitkomst van de zaak in november vorig jaar verschillende keren te hebben genoemd in publicaties. De financiering voor XTAL was afkomstig uit Zuid-Korea en China. De schadevergoeding die aan ASML moest worden betaald, bedraagt 223 miljoen dollar. Het is volgens ASML nog onduidelijk in welke mate deze schade kan worden geïncasseerd bij het inmiddels failliete XTAL.
De Nederlandse fabrikant van chipproductiemachines benadrukt verder dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China. Van de beschuldigde individuen hadden er toevallig een paar een Chinees paspoort, maar er waren ook mensen met andere nationaliteiten betrokken bij de roof, stipt ASML aan in zijn verklaring.
'Is van alle tijden'
De chipmachinemaker geeft verder aan dat diefstal van bedrijfseigendom van alle tijden is en in verschillende sectoren voorkomt. Ook zal dit altijd een risico blijven. ASML heeft de afgelopen jaren de nodige inspanningen gepleegd om eigendommen beter te beschermen. Het bedrijf put hoop uit de inspanning van de EU en China om intellectuele eigendommen van bedrijven te eerbiedigen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee