Overslaan en naar de inhoud gaan

België en Duitsland onderzoeken cyberaanval op olieterminals

België doet onderzoek naar een cyberaanval op olieterminals in de havens van Antwerpen en Gent. Dat heeft de Belgische justitie bekendgemaakt. Het gaat daarbij vooral om het bedrijf Sea-Invest en dochter Sea-Tank, die wereldwijd bijna stil kwamen te liggen. Ook Duitsland kijkt naar een cyberaanval bij olieterminals van de ondernemingen Oiltanking en Mabanaft die al afgelopen weekend begon.
hack
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens berichtgeving van beurswebsite Marketscreener.com zouden ook olieterminals in Amsterdam en Terneuzen getroffen zijn, maar de genoemde bedrijven hebben dat nog niet bevestigd. Opslagbedrijf Evos heeft het slechts over een "IT-verstoring" bij de terminal in Terneuzen, maar zegt nog niet te weten wat de oorzaak is. Over de gevolgen blijft het bedrijf ook vaag al wil het wel kwijt dat er "verstoringen" zijn. Evos heeft ook terminals in Amsterdam en Rotterdam.

De haven van Amsterdam en North Sea Ports, waar de havens van Terneuzen en Gent bij horen, kunnen of willen ook niets zeggen over een mogelijke aanval op Nederlands olieterminals. Ook de haven van Antwerpen geeft geen commentaar. Handelaar Riverlake stelt dat er sprake is van een aanval "bij best wel wat terminals". Volgens Jelle Vreeman die senior broker is bij dat bedrijf hebben de terminals geen controle meer over hun systemen en kunnen ze geen schepen afhandelen die willen laden of lossen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) stelt dat er sprake lijkt te zijn van criminaliteit. De aanvallen lijken los van elkaar te staan en er is geen aanwijzing voor een gecoördineerde aanval, zoals bijvoorbeeld van staatshackers. Eerder werd in sommige media gesuggereerd dat de spanningen tussen Rusland en Europa rond Oekraïne een rol zouden kunnen spelen bij de hacks. Het NCSC zegt wel de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en actie te ondernemen als daar aanleiding voor is.

Ransomware

Bij de aanval bij het Duitse Oiltanking en Mabanaft wordt gebruik gemaakt van ransomware met de naam Black Cat, melden Duitse media. De bedrijven kunnen daardoor geen schepen laden of lossen, maar ook geen vrachtwagens laden met brandstof voor tankstations. Onder meer Shell is klant van de bedrijven.

Oiltanking bedient 233 tankstations in het noorden van Duitsland. Dat is evenwel maar 1,7% van alle tankstations in het land. Die tankstations hebben door de hack bij Oiltanking zelf soms ook problemen en kunnen bijvoorbeeld geen prijzen meer aanpassen of kaartbetalingen accepteren.

Volgens het hoofd van de Duitse tegenhanger van het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum is het incident bij de Duitse terminals "serieus, maar niet ernstig". De Europese politiedienst Europol heeft Duitsland steun aangeboden bij het onderzoek.

Update 14:25: Het NCSC heeft gereageerd op de aanvallen. Het artikel is daarop aangepast. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in