Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybercursus voor alle Groningse OM-medewerkers

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland gaat al haar 230 medewerkers op cursus sturen zodat zij computercriminaliteit beter kunnen herkennen en aanpakken. Door een gebrek aan kennis van cybercriminaliteit kunnen zaken worden gemist, vertelt een woordvoerder AG Connect.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

De cursus maakt deel uit van een traject om het noordelijk parket cyberproof te maken. Trekker van dat traject is teamleider ondermijning en officier van justitie Dirk ten Boer. In een interview met Dagblad van het Noorden constateert hij dat burgers vaak geen aangifte doen van computercriminaliteit. Ten Boer wijt dat aan het gebrek aan vertrouwen dat het wordt opgelost. Aan het traject is een projectgroep verbonden met Ten Boer, collega-officieren en anderen. De projectgroep is een afspiegeling van de organisatie, zegt de woordvoerder.

Betere beoordeling

Iedereen binnen het parket wordt op cursus gestuurd. Er zijn driedaagse cursussen voor personen die de juridische beoordeling moeten doen. En ondersteunend personeel gaat op een eendaagse cursus. Die moet medewerkers van de postkamer bijvoorbeeld helpen zodat zij beter kunnen beoordelen in welk postvak de post moet komen. “We vinden het belangrijk dat het parket cybercrime benadert als breedtesport. Als mensen er geen affiniteit mee hebben, missen we zaken. We willen zorgen voor een betere interne bewustwording’, aldus een woordvoerder.

Het voorbeeld dat Ten Boer geeft in het DVHN is dat er vaak traditioneel vervolgd wordt. Het cyberaspect wordt dan niet ten laste gelegd, legt hij uit. "Een man die in vechtscheiding ligt en in een boze bui inlogt op het Facebookaccount van zijn ex. En daar vervolgens onder haar naam allerlei rare teksten op zet. Dan heb je het al snel over smaad en laster, maar het is ook computervredebreuk. En als hij gegevens verandert, kun je ook vernieling van gegevens ten laste leggen."

Grensoverschrijdend, maar soms klein

Landelijk is er binnen het openbaar ministerie al veel aandacht voor computercriminaliteit. Afgelopen week maakte het OM bekend dat het samen met de politie en een aantal techbedrijven helpdeskfraude gaat aanpakken. Natuurlijk is computercriminaliteit grensoverstijgend, zegt de woordvoerder, maar dat hoeft niet. Soms zijn zaken ook gewoon klein. “Een scholier in Groningen die hackt, daar kun je ook gewoon een procesverbaal maken.” Dat hoeft geen landelijke zaak te worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in