Het opvallendste nieuws volgens Michel van den Assem
De recente bijeenkomst op 15 april van de kopstukken van de banken, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de ministers van Veiligheid en Justitie en van Financiën geeft aan dat deze problemen hoog op de agenda staan. Door het nog steeds groeiende aantal cloudoplossingen èn de groeiende hoeveelheid data in de cloud, zal in de toekomst de frequentie van deze aanvallen naar verwachting alleen nog maar toenemen. Eigenlijk is het simpel; één ´slide´ met je credit card en je hebt al een krachtige ´super server´ in de lucht waarmee men bijvoorbeeld een DDoS-aanval kan opzetten.
Verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de financiële instellingen
Ik kan mij goed vinden in het artikel ´Deltaplan nodig tegen DDoS-aanvallen´ van Joost Beukers en Dick Leegwater uit het Financieele Dagblad van dinsdag 16 april. De verantwoordelijkheid van de DDoS-aanvallen ligt niet alleen bij de financiële instellingen, maar er is een grotere gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de hele keten die is betrokken bij dit soort aanvallen. Als een overkoepelende organisatie, zoals het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) coördinerend kan optreden en ondersteuning kan bieden bij het zo vroeg mogelijk tegenhouden van deze aanvallen is er wellicht de mogelijkheid om dit soort aanvallen in een vroeg stadium te detecteren. Het NCTV kan hierbij samenwerken met de financiële instellingen, maar ook met bijvoorbeeld internet providers en internet knooppunten.
Dit soort aanvallen laat de banken en de consument nog eens extra zien hoe kwetsbaar IT kan zijn en tegelijkertijd hoe afhankelijk we zijn van 24/7 toegang tot onze data. In de toekomst zullen wij dan ook toenemende investeringen zien in het verder redundant maken van netwerken en serverparken door de banken, maar ook andere organisaties, om zo meer zekerheid te creëren bij mogelijke systeemuitval als er een storing is in één van de onderdelen van het IT-systeem.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee