Overslaan en naar de inhoud gaan

"Hoe gaat het met mijn studie na cyberaanval?"

In de afgelopen dagen zijn er bij de Universiteit Maastricht al zeker 250 vragen van studenten en medewerkers binnengekomen over de cyberaanval die de instelling in zijn greep houdt. Vanwege het grote aantal vragen breidt de universiteit vanaf maandag de speciale hulplijn voor studenten uit. Het telefoonnummer is bereikbaar tussen 09.30 uur en 17.00 uur. Ook komt op de website een lijst met meest gestelde vragen.
studenten
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Veel vragen zijn van technische aard, maar ook willen veel mensen weten wat de gevolgen van de hack zijn voor hun studie en werk.

Een servicedesk beantwoordt alle vragen en ook is daarvoor een mailadres aangemaakt, buiten het universiteitsdomein om. De computersystemen zijn deze week getroffen door een gijzelsoftware die Clop heet en een deel van die systemen platlegde. De universiteit heeft donderdag aangifte bij de politie gedaan.

Voor de veiligheid zijn alle systemen die het nog deden offline gehaald. IT-deskundigen en externe specialisten doen nu onderzoek en herstelwerkzaamheden. Het is op dit moment van het allergrootste belang dat studenten en medewerkers geen acties uitvoeren op of aan computers of systemen van de UM", benadrukt de universiteit in een update over de problemen. "Dat geldt zowel voor binnen als buiten de universiteit. Dit is om iedere vorm van risico voor het onderzoek- en herstelwerk en voor het behoud van data te vermijden."

De UM wil in de toekomst "nog beter" bestand zijn tegen dit soort aanvallen. Alles is er nu op gericht om studenten en medewerkers zo snel mogelijk weer toegang te geven tot de systemen.

Betaal geen losgeld

Beveiligingsdeskundigen vinden dat verzekeraars geen losgeld moeten vergoeden als een bedrijf gehackt is door gijzelsoftware. De verzekeraars houden door hun betaling een verdienmodel voor digitale misdaad in stand, bleek eerder uit een rondgang door Het Financieele Dagblad. "Ik vind klakkeloos uitbetalen van losgeld onbegrijpelijk', zei Frank Groenewegen, chief security expert bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT in die krant. "Het is alleen maar een signaal aan criminelen dat misdaad loont." En Brian Schippers, manager bij het Britse beveiligingsbedrijf Sophos, zei: "Betaal nooit".

De UM telt 19.000 studenten en 4500 medewerkers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in